Carp on the Fly

(A cikksorozat további részei: COF2 COF3)

Műlegyezés pontyra? Kis hazánkban sokan értetlenül bámulnának ránk, ha felvetnénk ezt a kényes kérdést. Hiszen népünk "nemzeti halát" kizárólag bojlival, kukoricával vagy csontival lehet megfogni, fenekező és úszós módszerrel, minden más próbálkozás balgaság, felvágás, eszetlenkedés...
Pontosan ez van az arcára írva ücsörgő horgásztársainknak, mikor egyesületi vizeinken nekiállunk lengetni pikkelyes barátainkra. Mire horgászol? Csak nem pontyra? De, pont pontyra. Hitetlenkedő fejcsóválás...hiszen a műlegyező horgászzsákmánya csak a pisztráng lehet, ínséges időkben a domolykó, esetleg a balin. Na de a ponty...!


Kevesen gondolkodnak el azon, kedvenceik mivel is táplálkoznak valójában a tógazdasági kereteken kívül. A vízben található lárvákkal, rákokkal, piócával, vízi rovarokkal, apróbb halakkal (bizony, hiszen mindenevő), vízbe hullott magvakkal, bogyókkal, csigával - felsorolni is nehéz, valójában a ponty igazi konyhamalac, minden megkajál, ami elé kerül. Mivel ezek közül minden, de minden megköthető egy legyes satuban, nyert ügyünk is van pontyfogás terén, a siker már csak a tálaláson múlik.
No igen, a prezentáció, a legyezés legsarkalatosabb pontja; mit, mikor, hogyan, hol? Nehéz - azaz lehetetlen - meghatározni tuti tippeket, általában a helyi viszonyokhoz kell alkalmazkodni, egy dolog azonban mindenképpen fontos és szükséges: a többi pontyozó módszertől eltérően most mi keressük meg a halat, nem ő minket! Mert a legyes pontyozás cserkelés a javából, méghozzá az egyik legnehezebb formája.

Legkönnyebb a dolgunk, ha a halak a fák vízbe hulló terméseit dézsmálják. Csak közéjük kell játszani a megfelelő legyet és a siker garantált. Talán a legegyszerűbb pontyfogó módszer, mégis, ritkán van rá lehetőség, pedig a legnagyszerűbb látvány, mikor a hal lehörpöli a felszínen lebegő "bogyót".

 Berry Carp fly variáns, őzszőrből

Amúros légynek készült ez a fűcsomó, de sikeres lehet adott helyzetben pontyra is

Ahol rendszeresen etetik kenyérrel a halakat, esélyünk lehet kenyérlegyekkel is pontyot fogni. Persze ez közel sem annyira egyszerű, a legtöbb hal iszonyú félénk (természetesen itt nem a tógazdasági frissen telepített pontyokra gondolok), ki kell "seggelni" a kapást. Megtévesztő lehet sok külföldi cikk, ahol pofonegyszerűnek tüntetik fel a kenyérlegyes pontyozást, valójában nehéz, sokszor kiakasztó művelet, a hal ott grasszál a légy alatt, de megenni esze ágában sincs. De a türelem pontyot terem.

Kenyérlegyek, szintén őzszőrből

Mégis, a legszórakoztatóbb és legeredményesebb pontyos legyek a nimfák és a pici streamerek. Valójában az összes kisebb, 12-18-as nimfát érdemes kipróbálni, különös tekintettel a rákfélékre, tegzesekre, szitakötő- és damnselfly-lárvákra, szúnyoglárvákra. Streamerek közül a halivadékokat utánzó hallegyek, a sculpin legyek és a wooly bugger lehet nyerő, persze a teljesség igénye nélkül.
Az igazi cserkelés itt kezdődik, első dolgunk a vándorló pontycsapatok megkeresése, a légy bejátszása közéjük. A kapás általában nagyon óvatos, szinte felismerhetetlen (még a zsinórra erősített különféle kapásjelzőkkel is), nagy segítséget nyújt a polaroid szemüveg és ha látjuk a halat rámozdulni a csalira.

Apró, 12-16-os sculpinok, azaz kölöntét utánzó streamerek

A külföldi sajtó egyik üdvöskéje, a Carp Candy, ami valóban jó pontyos légy

Kedvenceim, a pici rákutánzatok, lassan süllyedő kivitelben

A megakasztott ponty alaposan megdolgoztatja a legyező felszerelést és a műlegyes horgász idegeit, egy nagyobb példány kifárasztása tényleg szép teljesítmény, főképp a kis légy és a finomabb felszerelés miatt.

Végezetül: ha ezután a videó után sem jön meg a kedved egy kis legyes pontyozáshoz, akkor menthetetlen vagy...


Megjegyzések