Carp on the Fly 2.

...avagy a puding próbája az evés

A múltkori bejegyzésben sikerült befűtenem a népet a legyes pontyozásra. Mivel a hátamon futkározik a hideg azoktól a nagyonokos horgász "szakíróktól", akik kétezer karakteres cikket írnak a pisztránghorgászatról, mikor valójában ilyen halat "élőben" csak a Tescoban láttak, jéggé fagyva, a mai gyönyörű időre való tekintettel elhatároztam, felavatom a zord téli hónapok alatt kötött pontyos legyeimet, hátha akad rájuk jelentkező, és sikerül bebizonyítanom, hogy nem a levegőbe beszéltem. Másrészt a hosszú szünet után vágyódtam már egy igazi örömpecára, s ilyenkor a lesoványodott, táplálékot kereső pontyocskák között rendet vághatunk a megfelelő léggyel.


Az eredmény felülmúlta azt, amire számítottam. Jó darabig keresgéltem a csapatokat, mire sikerült rájuk akadnom, de mivel a víz kellőképpen átmelegedett, pikkelyes barátaim jókedvűen ugrálva ünnepelték meg az első igazán meleg tavaszi napot. A következő két óra alatt akadt jó pár éhes jelentkező, fél kilóstól a kettesig (ez utóbbi a legeredményesebb legyem horgát sikeresen ki is hajlította).


A kisebbek tőlük szokatlan hevességgel kapták el a lassan süllyedő, lebegő nimfákat, volt, hogy a botot akarta kihúzni a kezemből a növendék ponty. Később, ha meleg a víz és több a táplálék, ez kevésbé jellemző, olyankor inkább látott halra horgászunk, s a hal mozgásából következtetünk a kapásra. Ma azonban igazi "balinos" rávágásokkal operáltak, bár a nagyobbak kapása most is csak a zsinór végén látszott, nehezebb is volt őket megfogni.


Legyek? A már említett bejegyzésben szereplő rákok, kisebb Carp Candy-k, mind nagyon lassan süllyedő (inkább lebegő) kivitelben, súlyozás nélkül, leheletfinoman szakaszosan húzva. Próbálkoztam kenyérléggyel, bár nem bíztam benne, még korai, persze kapásom sem volt rá.
Share on Google Plus

About elmondom

ClogFlyFishing - horgászblog tájakról, halakról, ételekről, emberekről, élményekről. A blogon található szöveges és képi tartalom megosztása csakis a szerző engedélyével!

2 megjegyzés :

 1. Üdv.!
  Tartalmas, velős a blog, jó látni, hogy egyre több tapasztalt legyes horgász teszi közzé gondolatait, és tudását.
  Meghoztad a kedvem a pontyozáshoz (is).
  Minden jót! Földi

  VálaszTörlés
 2. Kösz a dicséretet, jólesik. A legyes pontyozást nagyon ajánlom, különös tekintettel valami félvad vízen, izmos nyurgapontyokra. :)

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.