Dr. Spuck - A gyermek horgászatra szoktatása (részlet)

Korunk átka az interaktív szórakoztatás, a számítógép, a különféle videojátékok: ezek hatására a gyermekek egyre ritkábban kerülnek ki a szabad levegőre. Inkább ülnek a modern kütyük előtt, s a virtuális világban élik ki agressziójukat, ahelyett, hogy a vízparton tennék ezt. Ebben a fejezetben a horgászatra szoktatásról írok majd, segítségével biztos lehet abban, hogy gyermeke rövid időn belül akklimatizálódik a kinti hőmérséklethez, szélsőséges időjárási viszonyokhoz, s Ön is örömét leli majd a közös túrákban.


1. pont - A gyermek kicsalogatása a szobából

Kezdjük rögtön talán a legnehezebb ponttal: gyermekünk kompjúterhez ragadt, renyhe testét rávenni arra, hogy megmozduljon, s a tópart felé orientálódjon. Erre egészen költségkímélő módszerek vannak: egy zacskó chips, egy üveg kóla, de néha egy télifagyi is megteszi; a módszer lényege, hogyha a gyermek már az ajtón kívül áll, gyors mozdulattal zárja be azt, ezzel a manőverrel elejét veheti a menekülésnek. Ha a csemegék nem jönnek be, előállhatunk ravaszabb megoldásokkal is, lásd számítógépes vírusok, áramszünet, stb. (az áramütés okozta sérülések miatt Dr. Spuck, Dr. Spuck Játékbirodalma, és a Dr. Spuck olajipari konszern nem vállal felelősséget!).

Manapság már igen hatékony módszerek vannak a gyermek helyben tartásához

2. pont - A vízpart ismerete

Tegyük fel, hogy megérkeztünk a vízpartra. Ha ezt gyermekünk társaságában tettük, jöhet a következő lépés: a szoktatás. Szólítsuk fel gyermekünket, hogy érintse meg a vízfelületet, figyelmeztetve arra, hogy ezt véletlenül se teljes testfelülettel tegye. Ha gyermekünk megismerkedett a vízzel, magyarázzuk el neki, miért is vagyunk itt: horgászni szeretnénk, halat fogni, szórakozni. Magyarázzuk el neki, hogy a horgászat nem más, mint a szabadidő kulturált eltöltése, majd ismertessük vele mind a horgászrend, mind az etika szabályait. Két év alatti gyermeknél fordítsunk különös figyelmet arra, hogy megértse: ez vízpart, nem pedig dühöngő, így mindenféle hangos tevékenység (sírás, gőgicsélés, büfi) mellőzendő és tilos! Ezután elkezdhető a horgászat.

3. pont - Fontos pontok

- Mindig legyen a zsebünkben valami apró jutalomfalat (keksz, nápolyi, szalonnakocka), amivel a nyugalomban eltöltött perceket honorálhatjuk, illetve minden kifogott hal után is jutalmazzuk meg a gyermeket

Mindig legyen a zsebünkben kockacukor a jutalmazáshoz

- Amennyiben gyermekünk nem megfelelően viselkedne, vonjuk meg a jutalomfalatot, s térdepeltessük áztatott kukoricára, durvább esetben (rossz dobás, üres bevágás, stb) testi fenyítést is alkalmazhatunk (az ebből származó sérülések miatt Dr. Spuck, Dr. Spuck Játékbirodalma, és a Dr. Spuck olajipari konszern nem vállal felelősséget!)
- Ha a halfogás kezd unalmassá válni, izgalmas fejtörőkkel érdekesebbé tehetjük a dolgot (Lásd: lentebb), melyek megoldása után gyermekünk jutalmat kap (pl: kössön Albright csomót, s ha sikerült, elmehet a bokorba pisilni). Figyeljünk arra, hogy 3 éves kor alatt véletlenül se adjunk gyermekünknek apróbb kapcsokat, horgokat, mivel ezeket lenyelhetik, válasszuk inkább a nagyobb, 3/0 feletti hármashorgokat, ezek megfelelőek a játékhoz.
- A gyermek mindig tudja, ki az alfa hím! A horgászat akkor ér véget, amikor a szülő azt jónak látja, vagy amikor besötétedik (mindig legyen nálunk néhány üveg Kobra energiaital, ezzel fenntartható a gyermek ébersége). Mindig olyan halra horgásszon, amit a szülő mond, és ha véletlenül más halfajt akaszt, büntessük meg!

A műlegyező dobások okozhatnak némi nehézséget

- Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a hal nem játék, hanem étel, amivel a hónap végi fizetésig akár egy egész család is kihúzza (C&R horgászok hátrányban). Jobb, ha a gyermek azt is megjegyzi, mely állatok okozhatnak számára komoly sérülést (vízisikló, béka, cickány), s mely fajok teljesen hasztalanok az ember számára táplálkozás szempontjából. 
- Folyamatosan vizsgáztassuk a gyermeket a tanultakról, otthon készíthetünk akár kis kártyákat is különböző kérdésekkel halbiológia, ökológia és természetvédelem témakörökben. Amennyiben a gyermek jól válaszol, jutalmazzuk meg egy kockacukorral. 

Ha a fenti tanácsokat betartjuk, bizton állíthatom, hogy a tóparton példásan viselkedő, horgászni igen szerető fiatal embert tudhatunk majd magunk mellett öreg napjainkra.

A csúzlival való nem megfelelő bánásmód...

...különféle baleseteket okozhat!

Függelék - Játékok a parton (több gyermek részére)
- Horgász Hamupipőke: szórjunk ki 100 darab #20-22-es horgot a fűbe. Az a gyermek nyer, aki mind a 100 darabot megtalálja egy meghatározott időintervallumon belül. 
- Cso-móka: csapjuk fel találomra Jason Knot: Egymillió horgászcsomó című könyvét, a képen látható csomót kell gyermekeinknek időre megkötni. Ha nincs csomó, nincs uzsonna.
- Féreg hunyó: rejtsünk el az erdőben három nagyobb méretű esőgilisztát. Gyermekeink számoljanak el százig, majd keressék meg az elkóborolt gyűrűsférgeket. Ha nehezíteni szeretnénk a feladatot, játszhatjuk csontkukaccal is ezt a bájos játékot.
- Csendkirály: a botok mellett ülve kell bizonyítani, ki tud legtovább csendben maradni. Büntetésképp felajánlhatunk egy katlant is, tetszés szerinti tartalommal. Ha ez utóbbi létezését kézzel fogható módon bizonyítani tudjuk, a Csendkirály című játék jóval tovább fog tartani. 
- Dobóverseny: műlegyező felszerelés végére kötött legyet kell eljuttatni egy harminc méteren elhelyezett kefires dobozba. A győztes jutalma a kefír lesz. 

-----------
Mielőtt bárki azt hinné, komolyan beszélek, meg kell nyugtatnom a nagyérdeműt: MI nem így neveljük a horgászkölköket. Bizonyítékképp itt egy kis galéria a mai élménypecáról; persze a képek véletlenül sem adják vissza azt a hihetetlen életkedvet, amit ez a két lókötő (Kende és Balázs) produkál a víz és egymás közelében (a képekért köszönet Dergez Petinek). 

















Megjegyzések

  1. Fontos pillanatok. Nálatok már a kocka el van vetve, sőt, a Rubicón is átkeltetek...:-)
    (u.i: végre van egy jó fotósod...:-))))

    VálaszTörlés
  2. Át biza. Mija bajod a fotóimmal???

    VálaszTörlés
  3. Életlenek, homályosak. Ferdén áll a háttér. Lényeges dolgok (pl. a háttérben álló fák) elmosódottak. A téma néha lelóg a képről. Soroljam még? :-))))
    De ne szomorkodj, mert Atyafi (különösen a háttér elmosódásában) még téged is überel... :-)))))

    VálaszTörlés
  4. Tuti kamu képek! A gyerkőcödnek nem stimmel valami a fizimiskájával! Kitől kérted kölcsön? :-O
    FAKE!!! :-9

    VálaszTörlés
  5. Zsolt, mi ez itt, a fotózzponthu? :))))

    VálaszTörlés
  6. És ki szórta a faleveleket? Statiszta? Látszik, hogy reflektorral van megvilágítva a helyszín!! :-) Nem kóser ez gyerekek! Le lesztek tiltva! :-)

    VálaszTörlés
  7. A karikázás mindenkinek kijár.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése