Olvadás

Olvad a hegyekben a hó, szépen megy felfelé a Dráva. Úgy tűnik, meg sem áll 500-ig. Valahogy most nem zavar annyira a dolog, kiderült, hogy a tavalyi ódzkodás majré volt csupán, 300-as víznél szépen ment az evezés, csak akarni kell (meg ledobni néhány felesleges kilót). Először persze rettegtem attól, hogy néhány kilométert lecsorogva nem tudok majd visszaevickélni, de szerencsére nem ragadtam ott egyik homokzátonyon sem - már csak azért sem, mert homoknak nyoma sincs sehol...



Viszont az idő gyönyörű, el sem hinné az ember, hogy néhány hete még autókban ragadtak az emberek a méteres hótorlaszok között. Egyre zöldebb az erdő, egyre melegebb a víz is, így a mélyebb részeket hanyagolva inkább partközelben próbálkoztam, hátha domiék kidugják az orrukat cserebogarat kajálni. Egy könnyű pergető és egy legyezőbot volt velem, a pici wobblerek a kutyának sem kellettek, így a streamereket erőltettem kisebb és közepes méretekben. 


Tilalom van, tehát jön a balin mindenre, ami vizet ér. Valójában soha nem tudtam ilyenkor, mit tegyek: abba kellene hagynom a horgászatot és hazamennem, vagy egyszerűen más léggyel próbálkozni? Faramuci dolog ez a tilalom-dolog, soha nem értettem igazán a lényegét, véleményem szerint amelyik hal ívik, azt szinte lehetetlen megfogni. Mindegy, beeveztem az ártéri erdőbe, nehogy fogást találjanak rajtam a vaskalaposabb olvasók. 


A domolykók kisebb csapatokban lavíroztak a kiöntésekben, volt köztük néhány testesebb példány, lekövették ugyan a legyeket, de nem ették meg. A száraz annyira nem érdekli még őket, inkább a streamer és a nedves, jól elbohóckodtam a kisebbekkel. Az egyik nagyobb öbölben a víz tetején pihent pár darabosabb domi, egy darabig dobáltam őket, de megint egy falánk őn tréfált meg (ne értse félre senki, szeretem az ilyen tréfákat). 


Találtam egy elszeparált kis gödröt, benne rengeteg kisebb-nagyobb vörösszárnyúval, ha legközelebb megyek, tenkara bottal megfogdosom és kitelepítem őket az élő Drávába, mivel a fulladásos halál közel sem a legszebb halálnem. Végül már csak pihentem, eveztem, videózgattam, elrágcsáltam néhány szendvicset, s mikor kellőképp leégtem, elindultam haza.


Megjegyzések

  1. Azt hittem, a legyesek legalább tiszteletben tartják a szabályokat...

    VálaszTörlés
  2. Most erre mit lehet írni? Inkább nem írok semmit :) (azért ha már kritika, legalább ne légy névtelen)...

    VálaszTörlés
  3. "A LEGYESEK."
    AZ ISTENEK, AZ ALFA ÉS AZ OMEGA.
    És mondá az úr: megteremtem a legyest, hogy legyen ki őrködjék az állatok felett. És megteremté Isten a legyest, de később belátá, hogy nagy hiba volt, mert a legyesből egy másik isten lett...
    Béla bá

    VálaszTörlés
  4. Én teljes mértékben elhatárolódom az effajta horgászattól! Remélem busát nem akasztottál, mert az csak tetézte volna bűneidet....

    VálaszTörlés
  5. Amúgy az a balin nagyon szép!

    VálaszTörlés
  6. Érdekes, hogy csupa seb volt a hátúszójuk. Mintha fekélyes lett volna...

    VálaszTörlés
  7. Mivel éppen ívtak szegények és te galád módon átmentél kajakkal a hátukon!

    VálaszTörlés
  8. igen. kevés ember fog az életében ilyen szép őnt. számolj az irígységgel

    VálaszTörlés
  9. micsoda galádság, hogy horgásztál.. biztos megpusztult az a néhány hal amit megakasztottál. ja nem. még élnek.
    Grat., szép nap lehetett! :)

    VálaszTörlés
  10. Pupa: Akkor nem csak nekem egyértelmű. :)

    Földi: én szemét. :) Július elejéig már otthon maradok, addig minden tilalomnak vége lesz (talán).

    Egyébként kösz mindenkinek.

    VálaszTörlés
  11. Azért nem írtam nevet mert nem akartam senkit megbántani,de ha így jobb odairom. Ez nem irigység hanem egyszerű észrevétel. Atyafi persze poénkodik pedig.......na hagyjuk. Ne hogy már az legyen a jófiú aki szabálytalankodik. Csak ennyi a mondandóm lényege.
    H Károly

    VálaszTörlés
  12. Kedves H. Károly!
    Kibaszottul nem szabálytalankodik senki, csupán a hosszú tél után elmentünk egy kicsit pecázni. A Dráván nehéz úgy pergetni, hogy közben ne ugorjanak be balinok, ez mindig is így volt. Általában a jászok szoktak elindulni legkorábban, de sajnos most ez van. Szabálytalankodásról szó sem lehet, hiszen úgy jártunk el, ahogy azt a törvény kimondja. De ha te ezt törvénysértésnek veszed, akkor légy oly kedves megtenni a jogi lépéseket, ugyanis hallgatásoddal Te is jogsértést követsz el. Hogy elpoénkodnám a dolgot? Persze, hiszen úgy nevetséges ez az egész sztori, ahogy van. Ha Te becsületes horgász vagy, olyan aki szereti az állatokat és módfelett erkölcsös vagy és törvénytisztelő, akkor nem horgászol. Ennyi. Mert az igazi sporthorgász arról ismerszik meg, hogy nem horgászik.
    üdv

    VálaszTörlés
  13. Karcsikám!
    Nem reagálnék a véleményedre, mert nem érzem, hogy mosakodnom kéne. Csak néhány kérdés a magasabb szintű logika érdekében:

    - ha nem írod oda a neved, kevésbé sértő egy megjegyzés?
    - ha nem akarsz megsérteni valakit, miért írsz általad sértőnek tartott hsz-t? (egyébként amit írtál, nem volt az, csupán észrevétel)
    - név nélkül nem kell vállalni egy vélemény "következményét"?
    - nincs kicsit túllihegve ez az egész dolog?

    VálaszTörlés
  14. Gyerekek, hát nem tudtátok, hogy a moralizálás a vesztesek rejszolása?????
    T. Tibi

    VálaszTörlés
  15. Nagyon sokat agyalok ezen a dolgon én is! Szinte lehetetlen eldönteni mikor tesz jót az ember! Például itt a kősüllő tilalom a Balatonon március 1. - június 28. Ha teljes mértékben el szeretném kerülni ebben az időszakban a kősüllők kapását, arra csak úgy van esélyem, ha ebben az időszakban nem megyek ki pergetni (most csak a pergetésről beszélek). Na az elég durva lenne, ha június 28.-ig nem nyúlhatnék a pergetőbotomhoz! :(
    Megpróbálok aszerint eljárni, hogy áprilisban csak kis plasztikokkal sügérezek, és csak olyan csalikkal (helyeken) csukázok, amire nagy valószínűséggel nem kap tilalmas hal (ez bizony nem mindig jön össze. Ha azonban május 1-el felszabadul a süllő és a balin is, akkor mindent bevetek ahol csak lehet, hogy őket is kergethessem. Ha túl sok köves jön, akkor egy idő után békén hagyom a helyet. Legalább is arra az adott napra! :) Mert annyi parti hely azért nincsen, hogy teljes mértékben elkerülhessem őket (bizony hétközben nincs idő csónakázni, pecázni viszont kell). A kövesekben nem hinném hogy a micro méretű jigek nagy kárt tennének. Ami kárt tehet az a mélyre nyeletett babahal! Na ott esélye sincs a halnak a túlélésre. A kis plasztikok 99%-ban szájszegletben akadnak.
    Aki folyóra jár domizni az ugyanúgy nem tudja 100%-ig elkerülni a balinok támadását tilalmi időben, mint ahogy én a kövesekét. Nem védeni akarok én ezzel senkit, csak azt mondom, hogy mindenkinek a saját lelkiismerete szerint kell eljárni, és akkor abbahagyni, vagy otthagyni az adott helyet, amikor jónak látja. Ember legyen a talpán, aki ilyen helyzetben egy ilyen hosszú tél után az első megfogott tilalmas jószág után fogja a cókmókját és hazamegy. Ívó halak egyébként szerintem sem esznek, és nem hinném, hogy a a balinba például genetikailag kódolva lenne, hogy egy bizonyos dátumtól dátumig le kell, hogy ívjon.

    VálaszTörlés
  16. Még annyit, hogy a balin az brutál! Meg vagyok veszve egy ilyen fogásért!

    VálaszTörlés
  17. Nagyon szép hal volt, fülig ért a szám. :)

    Nézd, van itt pár dolog, aminek semmi köze a szabályokhoz. Például: a hal (leegyszerűsítve) a víz hőmérsékletéhez igazodva ívik. Három hete még fagypont körül volt és zuhogott a hó. A csukatilalomnak rég vége volt, mikor többen mesélték, hogy folyt a fogott csukából az ikra. Tavaly ilyenkor szépen lehetett már látni az ívóhelyeken az összeállt jászokat, idén nyomuk sincs még.
    A tilalmi idő tájékoztató jellegű, akkor lenne az igazi, ha minden évben kapna a horgász egy sms-t az időjárástól függően, hogy "csukára megkezdődött a tilalom, visszavonásig tart".

    Ehh, nem egyszerű dolog ez. A héten nem megyek, mert lassan árvízkészültség lesz, utána meg vége a tilalomnak. Ja, hogy még mindig ívnak majd a balinok? Ez kit fog érdekelni?

    VálaszTörlés
  18. Még egy kérdés: miért van a legtöbb horgászvízen KÍMÉLETI TERÜLET pontyíváskor? A legnagyobb baromság, amit hallottam, mégis így járnak el, mert a magyar horgászok 99%-a pontyra horgászik. Ha balinoznának, akkor a Dráva egyik elzárt kis öble ki lenne jelölve, máshol lehetne dobálni rá. Szóval vicc.

    VálaszTörlés
  19. Vegyük ketté a dolgot.
    Vannak fészekre ívó (helyben ívó) halak, mint például a süllő és a harcsa. Nos, ezek horgászata íváskor divatos dolog lett (volt). Az ő célzott horgászatuk ilyenkor egyszerű halászati tevékenység.
    A nagy területen ívó halak, mint a ponty, balin, csuka ívása látványos, ugyanakkor bizonyos partszakaszokhoz kötött. Nyilvánvaló, hogy ilyen helyeken nem horgászik az ember (balin esetében, a Balatonon ezek a helyek a mólók kövezései, általában a mólók végei). Ettől függetlenül, csukára pergetve a kikötő belsejében akadhat balin, ami - jó esetben, vagy természetesen - visszakerül a vízbe.
    Az angolna íváskori horgászatát is kerüljük, ha lehet... :-)
    Én javaslom egyébként a március 1-től június 30-ig történő teljes horgászati tilalmat az ívás zavartalansága érdekében. Utána augusztus 30-ig újabb tilalom, mert pofátlanság az ívásban lezsarolódott, döhérkedni készülő halakat kifogni (ráadásul milyen könnyű) :-)

    VálaszTörlés
  20. ...itt ne hagyd abba, mert augusztusban nemzeti ünnep van, után novemberig már a vermelésre készülnek, márciusig pedig megzavarjuk őket a vermelő helyeken, úgyhogy ezekben az időpontokban lehetőleg kerüljük a horgászatot! :)

    VálaszTörlés
  21. Az igazi sporthorgász nem horgászik, csak otthon álmodozik és rejszol. Lehetőleg valami halhatározóra...

    VálaszTörlés
  22. Egyetlen törvény van ilyen esetben, a Természet törvénye. Csak és kizárólag ahhoz kell alkalmazkodni.
    Egyébként ahol a folyóvizeken, általában, a balin ívik, oda senki le nem nyom egy műlegyet! A Dunán ez biztosan így van. Egyébként sem a balin, sem Te nem követsz el semmilyen szabálysértést azzal, ha a horgodra akad. Azzal már inkább, ha megy a szatyorba, kés alá, stb. Na, de ilyet csak morálisan alsórendű fehérjehalmazok csinálnak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése