A sün

Szüleimnek van egy ősöreg kertje a háznál; a legtöbb fa már akkor vénnek számított, mikor kiskölyökként bekukucskáltam a kerítésem. Mondhatnám: a Titkok Kertje volt ez akkoriban számomra, persze a mienk csak később lett; egy idős néni lakott ott, millió macskával a verandán, és örökös mosollyal a szája sarkában. Később, megvettük a házat, akkor tudtuk meg, mennyi kincset rejt: elfeledett kutat, borostyánba bújt matuzsálem körtefát, eldugott, omladozó épületeket, s rengeteg állatot. 


Azóta sok minden megváltozott, de a kert a régi maradt. Nem lett belőle bio-, sem kultúrkertészet, megmaradt olyannak, ahogy mi szerettük: öregnek és szépnek. Szeretek sétálgatni benne, ma délután Samu kutyámmal és a fényképezőmmel bóklásztunk a kopaszodó fák között. Samu fajtáját tekintve foxi, azaz ugrik mindenre, ami mozog, él és illata van, öt percbe nem telt, s az egyik fenyőfa alól vonyítva gurított ki egy sündisznót.


Samut elzavartam, s barátkozni kezdtem a jövevénnyel. Eleinte vonakodott előbújni a tüskés zubbonyból, de később megenyhült és megmutatta az orrát. Lassan előmerészkedett, szemügyre vett, a fényképező kattanásaira meg-megrezzent, de aztán tökéletes lelki nyugalommal nekivágott a kert végtelenjének.
- Nem ismersz meg? - kérdeztem tőle. - Én vagyok az Ember. Nem félsz tőlem?
Persze nem válaszolt, szuszogva kaptatott fel egy kis lejtőn. Később megtalált egy kerti díszsünt, alaposan megbámulta, végigszaglászta, de miután csak gipsz- és festékszaga volt, otthagyta.


"Fura hely ez!" - gondolhatta magában, de nem szólt egy szót sem.
Felejthetetlen délutánt töltöttünk el együtt. Mikor megunta a társaságom, bebújt egy farakás alá, de búcsúzóul még visszafordult.

- Ezekért a hétköznapi csodákért érdemes élni. Nem gondolod?

Megjegyzések

  1. Nagyon szeretem a sündisznókat! Szándékosan nem csak sünt írtam, mert ezt a szót másra használják mostanság.

    VálaszTörlés
  2. Igen, nekem is eszembe jutott. Viszont ettől a blogtól távol áll minden hasonló gondolat. :)

    VálaszTörlés
  3. A sünről nekem ez jut az eszembe:
    http://www.vimeo.com/8393791

    :-O :-O :-O

    VálaszTörlés
  4. Egyszer egy többnapos kirándulás éjjelén - csak bivakoltam - hangos avarzörgésre ébredtem. Felkeltem körbenéztem a lámpával. Senki. Visszafeküdtem, két perc múlva avarzörgés, jön valaki. Felkelek, lámpa, csönd, senki. Két perc múlva avarzörgés, csak közeledik valaki. Nem is, többen vannak.. Kezdtem beszarni. Aztán elment(ek) mellettem. Reggel mondta valaki (talán az erdész), hogy csak sünök lehettek. Persze alig aludtam a babszem-effekt miatt. :-)
    De nincs harag, azóta igazán kedvelem őket.

    VálaszTörlés
  5. Gyerekként gyakran figyeltem egy süncsaládot esténként nagyszüleimnél ahogy a macskák maradékát megdézsmálták. És az a család is mindig a farakás alatt tűnt el. Azóta is a kedvenc kis vadállataim.

    üdv
    ks

    VálaszTörlés
  6. nagggyon aranyos :-)

    ...egyébként, lehet van a sünök(disznók)nak-nek, érdekvédelmi csoportja... ők biztos kikérik maguknak az összehasonlítást, csak a média elhallgatja.

    VálaszTörlés
  7. Atya!
    küldöm
    http://www.youtube.com/watch?v=cg26l6pJPRQ&feature=related
    Wazze mosmár!
    A km-ek azt jelentik mennyit repkedsz egyhuzamban?
    ...és kalocsi startnál, a padlásról indulsz?
    ...mikor indul az új őrület: a szó eredeti értelmében vett flyfishing?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése