Tulsó part

Talán néhányan rájöttetek, hogy nem véletlen a cím, ahogy nem véletlen a nemrég bemásolt írás, a Csuka sem; mindkét mű Fekete István tollából való. Ezen írás keretein belül az ő személyének, munkásságának, életének szeretnék tisztelegni; bizony, ő volt az, aki egy életre megszerettette velem a Természetet, az ő "meséi" által értettem meg már kisgyerekkoromban, hogy az állatok velünk egyenrangú lakói a Földnek, az ő történetein aludtam el, ők szórakoztattak el, ha unatkoztam, s legfőképpen neki köszönhetem, hogy szeretem írásba önteni a gondolataim.


Fekete Istvánról nem lehet száraz tényeket közölni, az ő élete sokkal érdekesebb és kalandosabb volt annál, mint hogy évszámokkal és helyszínekkel párszáz karakteren belül letudja az ember, mégis, érdemes megismerni a fontosabb adatokat. A huszadik század elején született Göllében. Ha jártál már valaha azon a vidéken, tisztában vagy vele, mekkora ajándék egy fiatal gyerkőcnek, ha a zöld és a kék ezen somogyi végtelenjébe születik.

Odakint éjszaka van már: hallgatnak a fák, elült a szél a sötétség dús párnáján, elpihentek a száraz levelek; halkan becsukta öreg naptárját az emlékezet is, és csak az idő ballag a végtelenség néma országútján.

Göllén nem volt nehéz beleszeretni az erdők-mezők élővilágába, s beleszeretni az emberekbe, hiszen a természet szeretetén kívül Fekete István a korabeli íróktól szokatlan humanizmusáról, emberszeretetéről is ismert. Sajnos saját hazájában sem tartják többre a mai napig, mint egy "mesélőt", vagy "állattörténet-írót" - nyilván ehhez köze van a Vuk megfilmesítésének is -, akik nem ismerik erről az oldaláról, olvassák el a Zsellérek című regényt, hihetetlen, mennyi szeretet van ebben a könyvben, amellett, hogy erősen kritizálja a két világháború közötti időszak alakjait, s emiatt a könyv sokáig tiltólistán is volt.


Néztem az embereket, akik vagy nagyon hangosak voltak, vagy nagyon csendesek. A nagyon hangosak minden szavában az volt, hogy itt minden az övék, s a nagyon csendesek emésztő némaságában is az volt, hogy itt minden az övék, mert a hallgatásuk nagyobb volt, mint minden kiáltás.

Huszonhárom évesen az Alföldre költözött, itt végezte el a főiskolát, de honvágyat érzett szülőföldje, a Dunántúl iránt, s hamarosan visszaköltözött ide. Bakócára került, ebben az időben ismerkedett meg a feleségével, majd ismét elfújta a szél, ezúttal Ajkára. A sors ide-oda dobálta az országban, de boldog igazán csak otthon, Göllében és a Dunántúlon volt. Ezekben az időkben tanított is, többek között nagyapám testvérét, aki a mai napig igazi szeretettel gondol öreg mentorára, s természetesen tele van igazi "feketeistvános" történetekkel...
Mert a Vuk szerzője nem csupán író volt, hanem vásott kisgyerek, katona, tanár, mérnök, feleség, apa, szerkesztő, barát, s legfőképpen Ember.


A kiáltások elmúlnak, és elcsattan a káromkodó üvöltés is, de a szeretet simogató lágy szava mindig kísért, mindig susog, mindig igaz és múlhatatlan, mint a nyírfák suttogása, ha nincs is szél, és a nádas titokzatos sóhajtása, ha szellő se mozdul az álmodozó víz felett.

Olvasd el a Lutrát: soha nem felejted el Miklós és Eszti szerelmét, a Nyár és a Tél színjátékát, a vizek világát, olvasd el a Hút: biztosan könnyes lesz a szemed, ahogy megismert és megszeretett szereplői az utolsó két oldalon elvesznek a háború forgatagában, olvasd el a Zselléreket: megtudod, mi az igazi barátság, s végre tisztában leszel azzal, mi a különbség a valóság és aközött a maszlag között, amit az iskolában vertek a fejedbe történelemóra gyanánt. Olvasd el a Kelét, a Vukot, a Bogáncsot, s megérted, miért ragaszkodott annyira a természethez, s miért kell nekünk is annyira ragaszkodni hozzá.


Élete vége felé születtek legnagyobb művei, mint például életrajzi regénye, a Ballagó idő, s talán azt is kevesen tudják, hogy belefogott egy újabb állatregény írásában (mely egy macskáról szólt volna), de csak a bevezetőt írhatta meg, 1970 június 23-án elvitte egy szívroham. Budapesten temették el, de 2004-ben hazahozták Göllére. Én is részt vettem ezen az eseményen...

Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.



Néhány hónapja ismét eljutottam Göllébe, készítettem számtalan képet gyermekkori otthonáról, a sírjáról, ezeket láthatod itt a blogon, s ekkor határoztam el, hogy írok pár szót róla. Talán furának tűnhet egy műlegyes blogon ez a megemlékezés. De ha elolvasol tőle két-három könyvet, azonnal rájössz: egy legyes horgásznak (vagy általában egy horgásznak) azt az utat kell követni, amit ő is követett, s amiért élt és alkotott egész életében.

Megjegyzések

  1. Nagyon becsülöm Benned ezt a kis megemlékezést. Hát, ha valaki, akkor Fekete István ilyen blogra való. Sajnos a Hú és a Lutra vége igencsak szomorú, de Szabó Dezső(író, szándékosan agyonhallgatott) mondta vala, hogy csak akkor van egy műnek értéke, ha drámai a vége. Sokan már olvasni sem tudnak és még több azoknak a száma, akik azt hiszik, hogy az olvasás egyenlő a szórakozással. A kultúra egyenlő a szórakoztatással. A mozi egyenlő a röhögéssel. NEM! Ezek a könyvek nem percnyi sekélyes örömforrások, hanem jóval többek annál. ÉRTÉKET közvetítenek és útravalóul szolgálnak egy egész életen át. Nem kéne itt ebben az országban senkit szemetelésért, állatkínzásért megbüntetni. Az iskolákban kéne ilyen könyveket olvastatni a gyerekekkel és ki kéne őket vinni a természetbe. Ha ilyen közegben nőnek fel egész életükre normális emberként fognak élni. Mondják sokan: hülye, lusta, birka a magyar. Nem, ez nem igaz. A magyart ezzé tették tudatosan, szándékosan immáron több száz esztendeje. Tatár török... A tökös magyarokat irtották. Habsburg férgek szintén a magyarság színe-javát kaszabolták. Erre rátett egy lapáttal Trianon és 50 év kommunizmus. Alapjáig kéne rombolni ezt a merő híg fos jelent és tudatosan arra kéne összpontosítani, hogy legalább a most felnövő generációból legyen valami, valaki. Ehelyett megy a demokráciának hazudott 24 órás brainfucking, magyarán agybaszás, ahol megmondják, hogy mit gondolj, mit vegyél és kitől határolódj el, mert különben nem vagy korrekt ember. A fehérre rámondják, hogy fekete, a jóra, hogy rossz és mindent a feje tetejére állítanak. Szerencsétlen fiatalok, nagyon sajnálom ezt a felnövekvő szándékosan leg-leg-legelbaszottabb generációt.
    Húúú tesó, most aztán rád zúdítottam ezt a sok szar,t amibe egyszer bele fogok fulladni. Bár ha sikerül Veled megosztanom talán mindkettőnknek csak a nyakáig fog érni és akkor egyikünk sem kell megfulladnia. :-O
    Itt egy rövid videó. A fordítás nem szó szerinti, bocs ha lennének benne hibák, de a lényeg a lényeg. Nem ide való, de talán elnézed nekem. :-)
    http://vimeo.com/23011763

    VálaszTörlés
  2. http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li2376
    Ezt majd kölcsönadom, ha akarod. A remekművek remekműve.

    VálaszTörlés
  3. Nézd, aki ezekre a dolgokra mai napig nem jött rá, az vak. Vagy hülye. De biztos, hogy azt mondja, hogy kitaláció meg lázítás...no comment.
    Mindegy, ez nem is idevaló, majd egyszer személyesen. Ja, a Wass Albert könyvet én is olvastam, de már régebben.

    VálaszTörlés
  4. Vak, vagy hülye, vagy Vukk. :-O Bár annak több esze van. Kéne végre csinálni egy népművelő legyes, illetve kajakos blogot. Előző már létezik, utóbbi majd jön... :-D

    VálaszTörlés
  5. http://www.youtube.com/watch?v=p-HIb6I3yxs

    VálaszTörlés
  6. Jó ez a videó. Ma meg is nézem a Lutra filmet, még nem mertem, de kedvet kaptam hozzá.

    VálaszTörlés
  7. Tisztelet ezért az rásért McFly!
    A legkedvesebb íróm lett harminc éves koromra.
    Nekem kedvenceim a Tarka rét és a Tíz szál gyertya.
    Respect a szerzőnek.
    G.

    VálaszTörlés
  8. Nekem ez a kedvenc idézetem tőle, most vettem észre, hogy kimaradt. Idősebb korából való, ahogy másik nagy kedvencem, az Egyedül című elbeszélés is. Mindkettőben benne van egy idős, sok szempontból csalódott ember önvallomása. Sajnos, hiszen ő volt ez egyik olyan író, akit Magyarországnak jobban meg kellett volna (meg kellene) becsülnie.

    Nem kívánok ragyogást,
    pénzt, dicsőséget.
    Csak egy tűzhelyet kívánok.
    Hívó lámpa fényt, meleget azoknak, akiket szeretek.
    Egy darab kenyeret, csendet, pár halk szót, jó könyvet,
    és kevés embert.
    De az aztán Ember legyen!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése