Milyen bort válasszunk a halhoz?

Mivel matuzsálemnek számító régi oldalunk, a BHM "mandátuma" hamarosan lejár, ide menekítem át az aktuálisnak számító régebbi irományainkat. Kezdjük rögtön egy hölgyemény munkájával, lássuk, mire kell figyelnünk, ha netán bort innánk a frissen elkészített halakhoz.

Mivel a halfélék a vörös húsoknál jóval kisebb mennyiségben tartalmaznak zsírt, a hal ízét a felületaktív anyagok segítsége nélkül is jól lehet érezni. A csersavnak önmagában is elég erős íze van, amely elnyomhatja a halak kiegyensúlyozott, kevésbé intenzív ízét. A fehér borokban nincs csersav, ezért ízük is gyengébb, mint a vörös boroké, így általában az emberek fehérbort választanak a halételekhez.

Azonban ez nem ilyen egyszerű. Egy-két kivételtől eltekintve a halak alapíze gyenge és semleges, néha édeskés utóízzel, ezért aromásabb alapanyagokkal, fűszerekkel, mártásokkal készítik el. A borok tekintetében figyelembe kell vennünk az elkészítési módot, sütési-főzési eljárásokat, valamint a fűszerek, alapanyagok, mártások ízmódosító hatását, mivel ezek a hal ízét teljesen megváltoztatják.

műlegyező horgászat, bor, halétel

A halételekhez választott borok skálája ezért rendkívül széles lehet. Leginkább az elegáns, esetleg fűszeres minőségi, vagy asztali száraz fehérborokat javaslom: Olaszrizling, Chardonnay, Rizlingszilváni, Juhfark.

Hideg főtt hal, halsaláta
A mártás és az ízesítés dönti el a bor kiválasztását. Ha a mártás semleges és a hal íze a domináns, akkor finom savtartalmú, üde és friss fehérbort válasszunk. Ha viszont a mártás jellege a domináns tényező, akkor a savasabb, testesebb fehérbor a jó választás.

Füstölt hal
Száraz, testes és harmónikus savú fehérbort válasszunk hozzá.

Halászlé
A testesebb és határozott savú fehérborokat és a fűszeres, de nem túl csersavdús fehérborokat ajánlom hozzá.

Halpörkölt
A halászlét kísérő borok itt is jól érvényesülnek. A zsírosabb halakból (angolna, harcsa) a csersavasabb vörösborokat is elbírja. A túrós csuszával tálalt halpörkölthöz a száraz, testes, határozott savú fehérbor és a fiatalos, fűszeres vörösbor a nyerő.

Sült halak
Az ízesítés és az alapanyagok hatása a döntő. Testes, határozott savú fehérborok, bársonyos és harmónikus vörösborok a legmegfelelőbbek mellé.

Rántott hal
A legzsírosabb elkészítési módja a halnak. A tüzes és határozott savú fehérborok mellett a karakteres, csersavdús vörösborok harmonizálnak vele.

Roston és nyárson sült hal
A testesebb, harmónikus savú fehérborok passzolnak hozzá.

/Kun Edina, 2005. április 26 - Forrás: BHM.HU/

Megjegyzések

  1. azt Ti csináltátok? nagy reménységnek tűnt az az oldal...

    VálaszTörlés
  2. Az is volt. Rengeteg munkánk volt benne, de nem győztük. Kerestünk Baranyában cikkírókat, segítséget, sokan ígértek, de senki sem tartotta be az ígéretét. Úgyhogy kihűlt az egész, nem győztük. Kár érte.
    Ezek szerint Te is olvastad? Fórumoztál is netán?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése