Medvehagyma fesztivál

A Pécsi tó és Orfű környéke pólyás korom óta a szívem csücske, és valószínűleg az utolsó gondolatom is majd a tó kékeszöld vize lesz. Sajnos a környéken uralkodó állapotoknak köszönhetően (helyi kiskirályok, dilettáns törvényhozók, és vállalkozók, stb) a hely sem a régi már - mondhatnám: elkurvult -, mégsem tudok megválni tőle. Évente egyszer pedig ez a gyönyörű és kivételes hely ad otthont a Medvehagyma fesztiválnak, melyet a hétvégén rendeznek meg, sokezer látogatóval, sokszáz féle étellel és itallal, és sokmillió négyzetméter illatozó medvehagymával.


"Medvehagyma, medvehagyma,
éhen minket sej, ne hagyj ma...!"

Mondogatjuk hosszú évek óta a magunk költötte (kín)rímet. A Pécsi tavat látni már önmagában élmény, ha hozzátesszük, hogy a környéket belengi a frissen sült medvehagymás pogácsa illata, gondolhatjátok, milyen nehéz szabadulni onnan. A rendezvény fő szervezője egyébként a Muskátli étterem és kemencés udvar - csak megsúgom, hogy a megye egyik legjobb vendéglátóhelyéről beszélünk, így cseppet sem meglepő, ha egy hírességgel (mondjuk egy íróval vagy egy politikussal)  ütközünk a férfi mosdó bejáratánál.


Azok számára, akik nem ismernék ezt a kivételes növényt, a medvehagymát, szolgáljon tanulságul a Házipatika oldaláról összeollózott szösszenet:

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.


Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.


Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése.

Tegyük hozzá, hogy a medvehagyma a szegény ember gyógyszere és élelme, azaz bárki meglátogathatja és megvámolhatja a hozzá legközelebb eső medvehagyma ligetet, aztán kezdődhet a kísérletezés és a főzőcske (persze csak addig, míg kedvenc politikusainknak eszébe nem jut valamilyen módon megakadályozni a potya-hagyma felhasználását, és be nem vezeti a medvehagyma-adót). Két receptet mindenképp próbáljatok ki: a medvehagyma krémleves és a medvehagymás pogácsa felülmúlhatatlan étek! A bejegyzés aljára bedobok két receptet, én így készítem.

Jövőre pedig ki ne hagyjátok az orfűi fesztivált!


Medvehagymás pogácsa
(50 dkg liszt, medvehagyma, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, kevés cukor,só)


Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, ebbe megy az élesztőt és a többi jóság. Gyúrjuk, pihentetjük. A medvehagymát megmossuk és csíkokra vágjuk, a tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Aztán megkenjük tojással és megsütjük.

Medvehagyma krémleves
(1 jókora csokor medvehagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 burgonya - aki nem tartozik a felsőbb tízezerhez, annak a krumpli is megfelel, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, víz, 1 leveskocka, 2 dl főzőtejszín, só, bors)


Az olajon megfonnyasztom az aprított vöröshagymát, rádobom az apróra kockázott burgonyát, felengedem a 8 dl meleg vízzel. Míg felforr, addig a medvehagymát megmosom, és vastag szárától megtisztítom. Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, beledobom a medvehagymát és a fokhagymát, forrástól számítva kb. 5-8 percig főzöm. Ezután botmixerrel jól eldolgozom. Visszateszem a tűzhelyre, 1-2 kanál levessel elkeverem a tejszínt jó simára, és a gyöngyöző levesbe öntöm folytonos keverés mellett. Kóstolom, és ha kell, sózom, ízlés szerint borsozom. A tejszínnel csak egyet rottyanjon. Kissé lehűtöm (langyosra), és reszelt sajttal vagy tejföllel, esetleg főtt tojással tálalom.

Megjegyzések

  1. Bakker, mekkora nagy sztár lett a medvehagyma az utóbi x évben! Majd nehogy jól kigyűjtsék az erdeinkből dilettáns hagymaszedők (egyelőre sok van még, de ládd hóvirág/tőzike példáját!).
    A 80-as 90-es években minden Keszthelyi-hegységi túrámon ez volt a fő fogás a magammal cipel zsk-hoz. És persze mennyi egyéb vadhagyma él még nálunk! Természetes fűszerként szolgálnak minket, amíg lehet.
    Jó buli lehetett a képek alapján.

    VálaszTörlés
  2. Ahogy észrevettem - saját kertben is - a medvehagyma szinte kiirthatatlan, ettől nem kell félni. A medvehagyma fesztivál alatt valóságos sáskajárás történik a környéken, egy-két héttel utána mintha mi sem történt volna, szinte érintetlen a terület.
    Érdekes egyébként, hogy úgy egy hónappal ezelőtt voltunk itt kirándulni, a medvehagyma még épp hogy csak kibújt, de töménytelen mennyiségű hóvirág fehérlett a területen. Gyönyörű volt!

    VálaszTörlés
  3. A tülkös kép az szuper! Ínycsiklandó kaja, bor, kolbász, friss kenyér, medvehagyma hmmm. Megyek kajálni...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése