Workshopokon

Gyerekek, ez a gasztro vonal pontosan annyira megbolondítja az embert, mint a horgászat. Már ha van affinitásunk hozzá, bár ki ne szeretne jókat enni? A jó kajánál meg csak az a nagyszerűbb, mikor te hozod össze az asztalra kerülő jószágokat. A jéghegy csúsa pedig az, amikor nemcsak a gyomornak, de a szemnek is jólesik a tányéron pihenő műremek. Ilyenkor jut eszembe: én állat, miért az egészségügyi vonalat választottam a gasztronómia helyett?



A konyha az egyik olyan hely, ahol teljesen ki tudok kapcsolni, és csak azzal foglalkozom, ami éppen a kezem ügyében van (másik a vízpart, harmadik a kert). Éppen ezért keresem a megyében induló workshopokat (vagy tanfolyamokat, ha jobban tetszik), így a sütizés meg a tésztázás után ráleltem Lánczos Sándor foglalkozásaira, melyeket a Hetényi pincészetben illetve a Yokka desszertműhelyben tart. Már a workshopok témája felcsigázott (hamburger, francia bisztró, kacsa, csirke illetve - hell yeaaah! - steak), így a válogatás helyett inkább jelentkeztem mindegyikre. Nagyon nem bántam meg...

Kisbalu okul

A workshopok a következőképp zajlanak: megérkezés után frissítők várják a nagyérdeműt, közben Sándor pár szóval ismerteti a recepteket. Aztán csoportokra bontva dolgozunk, ki ezt, ki azt a műveletet végzi, közben kérdezünk és tanulunk. Végül az elkészült ételeket egy közös vacsora keretében elfogyasztjuk. 


Az alapanyagokat a séf hozza, a konyhát a Hetényi pincészet adja, a lelkesedést pedig mi, halandók. Elmondani nem tudom, mennyi új dolgot tanultam ezen a pár estén, már ezekért megérte jelentkezni, a fantasztikus vacsorákról nem is beszélve. Sándor minden kérdésemre (még a hülye kérdésekre is) irigylésre méltó lelkesedéssel és szaktudással válaszolt. Voltaképp pont ez a lelkesedés fogott meg az egészben annyira...

Íme néhány fogás a sok közül:

Csirkemell steak pesztós metélttel, grillezett paradicsommal, parmezánnal

Francia hagymaleves

Kakukkfüves kacsaragu leves, burgonya gombóccal és erdei gombákkal

Klasszikus madártej, narancsos habgaluskával, sós karamellel

Croque Monsieur

Hamarosan újabb izgalmas workshopok indulnak nála, érdemes feliratkozni és részt venni, ha a környéken élsz és érdekel a téma. Jó hangulat, millió hasznos információ és fantasztikus fogások - ennyi biztosan garantált!

Megjegyzések