Bosnyák kentaur

Egy bosnyák benzinkúton állunk és öt perce röhögünk. Kezemben egy CD-t tartok, amin - sejtéseim szerint - egy szláv celeb agymenései hallhatók, a borítón pedig két meztelen, nőnemű kentaur bámul egymásra szerelmes arckifejezéssel. Ha nem kérnének érte negyven konvertibilis márkát (ami húsz kemény eurónak megfelelő összeg), esküszöm, megvenném, de ennyi pénzt azért nem szívesen adnék ki, annak ellenére, hogy nagy pártolója vagyok a művészetnek. Simi hozzáteszi: ha megveszem, hazáig ezt hallgatjuk majd az autóban, így a maradék lelkesedés is elpárolog, visszateszem a CD-t a helyére. Tíz perccel később megbánom, mert a bosnyák határőrök - valószínűleg Lackó ádáz ábrázatát látva - embercsempészeknek néznek és jól megszívatnak minket. Míg a leállósávban sanyarú sorsunkat várjuk, legalább magunkba szívhatnánk egy kis kultúrát...



Bosznia még mindig szép, Djuro még mindig jó fej, a folyó még mindig szép halakat rejt, mégis, sosem jöttem haza ennyi negatív élménnyel a bögyömben, mint ma. Szomorú tény, hogy ha manapság valami változik, azt szinte mindig rossz irányba teszi. Emlékszem, mikor közel tíz éve először jártam itt, valósággal beleszerettem a környékbe. Csendes, tiszta falu, kedves emberek, érintetlen környezet. És most? Szinte egész évben tömeg, irgalmatlan mennyiségű szemét és törmelék, és egyre több vízben álló lodge - tele francia, olasz és ki tudja még milyen nemzetiségű horgászokkal, a helyieken érződik, hogy baromira unják az "egyenruhás" mű(májerek)legyesek örökös jelenlétét. Ha jártál már itt, ismered a folyó felső, lélegzetelállítóan gyönyörű szakaszát, amit Trophy-revirként tartottak régen számon; a gát évekkel ezelőtt átszakadt, s egy dolog, hogy azóta sem sikerült megjavítani, de bónuszként legalább minden mást (esőbeállót, nyársalót, stb) is szétvertek a környéken, mohaszőnyegen álló kisebb fenyőket valaki - gondolom merő szórakozásból - felgyújtotta. A Trophy most nem más, mint egy nagy, kopár mező, tele szeméttel és kiégett fenyőcsonkokkal...  


Szinte egész hétvégén bennem motoszkált, hogy valami itt nagyon nincs rendben, valami kábult ürességet éreztem magamban, amit talán a többiek is észrevettek. Szerencsére Simi és Lackó ideális útitársak, akik könnyen feledtetni tudják az emberrel a szomorúságot, valamint ott voltak a halak, akik semmiről sem tehetnek, mégis ők isszák meg a levét mindennek. Djuró tesója, Tomo megérkezésünk estéjén egy ilyen hallal sokkolt minket, szinte az orrunk előtt sztrímerezte ki a vízből az óriást. 


Simi ekkor már túl volt élete első pérjén, ami ráadásul igen szép jószág volt (s aminek megfogása után olyan örömtáncot produkált, amire még nem volt a környéken példa), Lackó is megfogta a megfogni valót, én csak sétálgattam és fotóztam, meg próbáltam segíteni nekik. Nagy szükségük nem volt rá, megállták a helyüket, annak ellenére, hogy - Lackó szavait idézve - "kurva nehéz peca ez"...




A megszokott finom vacsora és pár üveg Nektar sör után sikerült hónapok óta először végigdurmolnom egy éjszakát, semmi sem zavart meg (leszámítva hajnalban egy pele szitkozódását, de azt még elviselem valahogy), így reggel kipihenten és reményekkel telve ültem le a sonkás tojás és egy pohár kakaó mellé. Nem fértem a bőrömbe, így többiek még a teájukat kortyolgatták, mikor a szállás mellett megakasztottam az első halat, egy egészen különleges léggyel (ahogy Tomo később konstatálta: Streamer is best!). Legjobb ám, ezt a srácok is tanúsíthatják; mindenesetre a hal láttán igencsak pislogtunk, az utóbbi pár év legszebb sebesét szákoltam meg egy jóleső fárasztás után. 


Lackóék elvonultak északra, én maradtam délen, ők nimfával, én streamerrel operáltunk; végre kisütött a nap, de a rajzás elmaradt, így végig a hallegyeket erőltettem. Jöttek is a sebesek szép számmal, mind a combosabb fajta, egy igen jó napot zártam végül. Egy hatos Stickmannel "dolgoztam", elegánsan és kifogástalanul működött dobás és fárasztás közben, később egy hosszabb bejegyzés keretén belül kivesézem majd ezt a kivételes pálcát. 







Végül néhány kisebb szivárványost és egy jókora pért is sikerült kibogarászni bolharákkal, csak hogy teljes legyen a paletta (#0 nimfás Stickman az elkövető, élmény vele a pérvadászat, bővebben nemsokára).


Szép nap volt, s végül a sérelmeim is sikerült feledni, bár most először indultam úgy haza, hogy nem fájt túlzottan a szívem, amiért ott kellett hagynom a vidéket. Még az sem zavart, hogy vár minket egy végtelenre nyúló hazaút, feleslegesen szemétkedő határőrök, egy kiadós rosszullét az autóban, s a meztelen leszbikus kentaurok...
Veletek, jövőre, ugyanitt? Szinte biztosan. Mert most, hogy itthon pötyögöm ezeket a sorokat, bizony, hiányzik már a Ribnik, és hiányoznak a halak is, mert nem ők tehetnek róla, hogy lassan minden, de minden széthullik és elenyészik körülöttünk...





Végezetül - hogy ne csak keseregjek - összevágtam egy kis videót, jó szórakozást hozzá!

Megjegyzések

  1. Vérzik a szívem.....gratulálok a halakhoz! ;)

    VálaszTörlés
  2. A túra két csúcspontja: Imi őszinte és jogos öröme, és a mondat Tomo-tól. Streamer is the best. Ha semmi más nem történt volna, már ezekért is megérte elmenni. Kösz srácok! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás képek, varázslatos helyek!

    Eszméletlen színekben pompázó halak!
    Grat

    VálaszTörlés
  4. Mostanában ritkábban írsz de annál nagyobbat üt minden bejegyzés.A többi horgászblog fényévekre van tőled sajnos.Gratulálok a túrához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A komment eleje előtt fejet hajtok, viszont a második fele, na az, csak az fedi fel igazán a mai, "mindentjobbantudok" társadalmat, sajnos...

      Törlés
    2. És akkor azt még nem is láttad, mit műveltek egy másik bejegyzésnél...

      Törlés
    3. ez is alakul alább, látom... :)

      Törlés
  5. Wonderful pics, bro! :)))

    VálaszTörlés
  6. Köszi a beszámolót, jó túra lehetett, ott lettem volna :-)

    A képeken én a partra, fűre-fára lerakott halakat nem szeretem.
    Már ha C&R.

    A Stinkman rod reklám messziről bűzlik.
    Ja, valamit-valamiért, de ha én blogoznék, nem fényeznék egy ilyet.
    Ha volna 700 Euróm, nem egy noname botot vennék. Annyi pénzért Sage vagy Orvis is van, Vision vagy Greys feléért is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, ezért nem voltál ott! :)

      Törlés
    2. Köszi! :)
      A kőre meg földre tett halakat én sem, a fű nálam még belefér. Egyrészt szép a zöldben a hal, másrészt szerintem ott sem sérül jobban, mint teszem azt kézben tartva és (horrible dictu) véletlenül leejtve.

      Stickman: ezt a részt igazából nem értem, mert egyrészt értelmezhetetlen, másrészt hatalmas ökörség (már bocs). Mi bűzlik? :D De most komolyan. Gondolod, hogy ingyen kaptam egy botot, csak, hogy jókat írjak róla? Egy blog? Most komolyan....nem a Haldorádó vagyok, pedig de jó is lenne ilyen ajándékokat kapni! Írtam már régebben jókat pl. a Pikesaberről is, pedig Uncle Greg sem küldött még véletlenül sem ingyen semmit. Számomra inkább ez a komment bűzlik, ugyanis:

      1. Névtelen
      2. a Stickman közel sem 700 Euro, nagyon meglepődnél, ha megtudnád az árát
      3. Mivel nem tudod az árát, valószínűleg a kezedben sem tartottál még ilyet
      4. Mivel nem tartottál a kezedben (vagy inkább nem horgásztál vele), fogalmad sincs, mit ér vagy mit nem ér, azaz alaptalan a komment.
      5. A Stickman messze nem noname bot már. De most komolyan, melyik évtizedben élsz? :D

      És a legnagyobb igazság: "ha én blogoznék"....
      Nem "blogozol". Én "blogozok", azaz erre a blogra én írom le a véleményem. Ha reklámozni szeretnék, akkor azt írnám le, ez a jó a "blogozásban". Amiben igazad lehet, hogy akár reklámnak is nevezhetjük, amit írtam, mert a bot nagyon jó volt, egy pillanatig sem bántam meg, hogy megvettem.

      Különben teljes egészében elfogadom a kommented, mint magánvéleményt, de a valamit-valamiért dolgot azt teljes egészében visszautasítom. Szép napot!

      Törlés
    3. Hagyd el Balu, a kisember mindig talál fikáznivalót, emlékszel.. persze mindig jobban ért azokhoz a dolgokhoz amit nem művel mint mások. Ilyen is kell, legalább látszik a kontraszt. Hadd kompenzálja a bébirépáját..

      Törlés
    4. Ha vizes a fű és nyugodt a hal, akkor az még OK.

      A blogozást illetőleg igazad van, még szép a saját véleményed írod. Mint én is mikor komentelek :-)

      Viszont a Stinkman ródz nem OK.
      Soha nem volt kezemben, nem is vagyok profi, nem is mondtam, hogy rossz a bot. A fehován beszélgettem műlegyező horgászokkal. Igaz nem 700 csak 649 Euró. Annyi pénzért Sage vagy Orvis is kapható. Tradicionális cégek, valódi szakértőkkel, több száz éves hozzáadott tapasztalattal, kereskedői hálózattal és igazi garanciával. Ha viszont holnap Stickman úr vízbefullad, isten ments, neked meg eltörik a botod, akkor egyikőtöknek sem volt szerencséje. De ha Sage urat sodorná el az áramlat, attól még a Kaland úr és Heger úr érvényesíti a garanciádat. Ennyi.

      Az író, blogtulajdonos, személyét nem akartam kritizálni. Csak feltűnt, hogy egy ilyen rövid blogban kétszer volt temékmegjelenítés. Jó az infó, hogy sztrímer meg 6-os bot, de az nem, hogy mi van ráírva.

      Písz és szép napot!

      Törlés
    5. Még mindig messze vagy az ártól, de nem is ez a lényeg. Nem tudom, miért, de valahogy minden szavadban a sztikmenesek elleni ellenszenvet érzem. Miért?
      Az én szempontom: vettem két botot, amikkel nagyon jól elvagyok. Úgy is mondhatnám, hogy tökéletes vásár volt. Írok egy blogot (hobbiból), és megosztom ezt a véleményem. Ezzel senkinek sem szeretnék kedvezni, nyalni, reklámozni, stb. Egyszerűen elmesélem és örülök, ha más is kedvet kap hozzá. Bajt nem okozok ezzel, mert tényleg jó pálcákról van szó. Hozzátenném: ahogy írtam, tervezek egy komolyabb kivesézést velük kapcsolatban, na, akkor mit fogok kapni...! :D
      A reklámról: eddig két cég keresett meg, hogy küldenének csalikat meg egyebeket, én meg nyomjam őket a blogon. Mindkettőnek mondtam, hogy bocs, de nem. Az egyiktől a hideg kiráz (legyes cuccaik is vannak, zsinórok, gatyák, stb, szemét mind, eddig csak szívtam velük), a másik egy nagyon korrekt műcsali gyártó cég, de szinte soha nem horgászok olyan jellegű csalikkal, amiket árulnak (ebben az esetben ugye korrektebb, ha nemet mondok, ennek ellenére ajándékba mégis küldtek pár apróságot). Egy szó, mint száz: nem vagyok a fizetett reklám híve, és nem is leszek soha.

      Mit akarok ebből kihozni? Én nem Sage vagy Orvos bottal horgásztam MOST, hanem a Stickmanekkel, mert tetszettek, mikor a kezembe fogtam őket. Gondolom, azt elhiszed, hogy tizenöt év után meg tudom ítélni, melyik a jó bot és melyik nem. Nem gondoltam volna, hogy ebből baj lehet, és azt sem, hogy ez zavar valaki(ke)t. Tényleg úgy érzem, hogy személyes sérelem van a dolog mögött, nyugodtan javíts ki, ha nem. Mindenesetre a tesztet akkor is megírom majd, akkor találkozunk. :)

      Még mindig nagyon zavar, hogy névtelenül írsz. Egzakt véleményed van, ami jó, de vállalhatnád azt is, ki van a vélemény mögött. Beszélgetni is könnyebb úgy.

      Törlés
    6. Kedves Névtelen!
      Azzal semmi gond, ha leírod a véleményed. Azzal sincs, ha ez nem egyezik a bloggerével vagy máséval. Az viszont komolytalanná tesz, ha nyilvánvalóan kevés információval rendelkezel a szóban forgó dolgot illetően, és nem is vagy hajlandó ezt pótolni két megszólalás között. A reklámmal kapcsolatos felvetésedből azt is feltételeznem kell, hogy kevés bejegyzést olvastál végig ezen a blogon. Vagy ezen kívül egyet sem.
      Másrészről rosszul veszi ki magát, hogy továbbra is névtelenségbe burkolózol.
      Ez meg az én véleményem, mert még én is leírhatom. :)

      Törlés
  7. Nem szeretnék vitát indítani az elhangzottak kapcsán,de gondoltam közlök néhány tényt amit nem sokan tudtok,sőt szerintem senki,de mégis segít abban,hogy világosabban lássatok.
    De mielőtt leírnám ezt, nekem az a véleményem,hogy ez a Balázs blogja.
    Ha ő úgy döntene, hogy valami terméket fényez, bármilyen okból is teszi azt, az egyes egyedül az ő dolga.
    Azon kívül nem titok, de az Ákos felajánlotta a magyar legyes társadalomnak,hogy mivel itthon nagyon kevesen vagyunk legyezőhorgászok ezért aki ilyen botot szeretne, azt megkapja egy nagyon korrekt áron, ami ha emlékezetem nem csal 400 euro.
    Hát ennyiért nem kapsz SAGE -t sehol.
    Viszont mit kapsz cserébe?
    Lássuk, beszéljenek a tények.
    Ezeket a Stickmann blankeket a Maxia nevű spanyol cég gyártja,aki egy felsőkategóriás blank építő vállalat.
    Jelen pillanatban a Maxia nimfás botjait használják a vb-n.
    És most nem a városi bíróságra gondoltam.
    A Stickmann blankokat egyedi megrendelésre gyártja a Maxia egyedi igények szerint.
    Most,hogy már van a Stickmann modellpalettáján 0 ás nimfás bot több versenyző magáénak tudja.
    Ahogy olvasom az egész világon használják a Stickmeneket legyen szó Angliáról, Franciaországról, azUSaról vagy bármilyen földrészről és mindez minek köszönjhető?
    Pl. annak,hogy olvassák a legjobb legyes magazinokat?
    Magnus Angus független szakíró a fly fishing & Fly Time magazinban oldalakon keresztül magasztalta, minden szempontból a botot.
    Botokat tesztel, az a dolga.
    Ez ilyen.
    Majd a teszt után a sok száz botot tesztelt (kezdő) elkérte és megvásárolta az általa tesztelt botot, úgy megtetszett neki, és állítása szerint ilyet még sosem tett előtte.
    Azt nyilatkozta a cikkben,hogy használat közben az jutott eszébe, hogy ezt a botot olyan emberek készítették akik horgásznak vele.

    Most éppen az jutott eszembe,hogy tök érdekes az, hogy a világ minden tájáról mennyire tudnak örülni neki, egy magyar ember, meg egy magyar sikernek ennyire nem ,sőt még böki is a csőrét...

    Folytatom..
    Hans von Klinken (aki nem tudná,annak ez az uriember találta ki a Klinkhammer legyet ami igen nagy sikert aratott és arat is a világban mindenütt) szóval ez az illető azt nyilatkozta, hogy élete legjobb botja és mostmár van belőle több is.
    Ezen kívül több elismerő cikket hozott le a Fly fishing & fly time, konkrétan kettőt, és elismerően nyilatkozott róla a The Hatch magazin is.
    Gondolom mind amatőr hobbihorgászok.
    A garanciáról pedíg tudnék mesélni, csak időm nincs rá..
    De annyit még engedjetek meg,hogy nálunk sosem volt divat, hogy ha eltörök valamit akkor kicserélik.
    Ez magyarország.
    Eltörted megszívtad.
    Az utóbbi években már van garancia amit tudsz érvényesíteni ha megvan a számlád de ott is azonnal elkezdenek kötekedni, hogy vajon hogyan tört el.
    A Héger sem szereti kicserélni a SAGEt, csak akkor ha tőle vásároltad.
    Hiába ő a díler európában.
    Ha véletlenül sikerülne, az csak attól függ éppen aznap milyen lábbal kelt fel.
    megjegyzem nekem sem tetszene, ha olyan botokat hoznának amik engem mint forgalmazót kikerülve kerültek piacra.
    Ha megrendeled az usából (mert ott olcsóbb) akkor járj utána és cseréltesd is ki ott.
    Van itthon jópár törött botom amivel nem tudok kezdeni semmit.
    Csak egyet elmesélem röviden es végeztem.
    Winston Boron
    Vásárlás napján regisztráltam a winstonnál.
    4 év múlva eltört
    Írtam nekik képet küldtem, semmi válasz
    Kértem tőlük tagon úgy hogy kifizetem
    Semmi válasz.
    Ettől még szeretem.
    Gampi megcsinálta, azóta használom, kedvenc botjaim egyike
    Peti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Peti, ezt én sem fogalmazhattam volna meg jobban. Respekt!

      Törlés
  8. Balu,
    kösz a beszámolót. Szomorú amit a ribnki feelingről írtál. Hála Névtelennek bennem feléledt a kíváncsiság :-) - Gampel neve amúgy is garancia.
    Szerintem nyugodtan írj a botról -ne foglalkozz a huhogókkal, látod ők is olvasnak ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pupa, te jutottál ott is eszembe. Ha jól tudom, az elsők között voltatok (ha nem a legelsők), akik a magyar legyesek közül ott jártak. Te még tudod, milyen volt ez a hely. Szerintem most sírva fakadnál...
      A botokról természetesen írni fogok, és csak jót. Természetesen nem "csakazértis", hanem mert szeretem őket.

      Törlés
    2. Klimó Balázzsal és Iker Bercivel voltam az első külföldi a Ribniken, nem számítva az exYu országokat.
      Kb. 4 kilós (!) , 63 c3ntis sebessel kezdtem, azóta sem fogtam nagyobb truttát és a legnagyobb pérem is odaköt (56cm) és az a sok-sok JÓ ottani ember.... (és van még olyan víz arrafelé, ahol én leszek az első magyar horgász ;-) a terv már megvan )

      Törlés
  9. Szasztok,

    Most jöttem haza Londonból, csak lesek mennyi hozzászólás. Semmi bajom a botokkal, nem ismerem őket, kezdő legyesként nem is tudnám, de egyértelmű, hogy bűzlik.

    Blogosként azt írsz amit akarsz, de ha nem reklám, akkor felelősséggel tartozol az olvasóknak. A Stinkman 649 Euróért abszurd. Erre írja a névtelen peti, hogy nem is annyi, csak 400. Ettől még inkább biztos vagyok benne, hogy kamu az egész.

    Az Ákos nem Terézanyu, a 400 eurón is keres valamit, ott van 27% áfa, Gampi sincs ingyen, szóval a bot reális értéke inkább 150-200 euró.

    A Peti ír egy csomó valótlanságot.

    1-Teljesen mindegy milyen garanciája van a Winstonnak, nem arról beszélünk

    2-Sage Rudi Hegernél már 199 Eurótól kapható, akciós egyébként 350-től

    3-Maxia egy kis cég, nem pedig felsőkategóriás

    4-A Stickmann blankokat biztosan nem egyedi megrendelésre gyártja a Maxia. Egy botot a mandrillnak nevezett speciális acéltengelyre sodornak fel majd préselnek és hevítenek. Egy mandrill előállítása közel 100.000 dollárba kerül. Kizárt dolog, hogy egy kisszériás botért külön mandrillt készítenek, mert 1.000 bot esetén ez botonként 100 dollárba kerülne

    5-A városi bíróságon sokféle botot használnak, talán van Maxia is

    6-Az hogy 2-3 tesztelőnek tetszik a bot, az még semmit sem jelent. Itt is, a botokról természetesen írni fognak, és csak jót. Természetesen nem "csakazértis", hanem mert szeretik őket. Stinkman baráti kör.

    Engem ne vegyetek palira.

    Üdv

    Pali :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhez nem tudok mit hozzászólni. Komolyan. Csak nézek, mint sügér a csónak alatt. Mandrill, maxia, stinkman, terézanyu...gyerekek, ezeknek kábé mennyi köze van ahhoz, amiből a vita indult? Sehol, egy büdös betűvel nem írta senki, hogy vegyél ilyen botot. Még csak nem is sugalltam ilyesmit. Annyit írtam, hogy jó volt vele horgászni. Hogy jön ide egy mandrillnak az ára? :D Az eszem megáll! Egy dolgot ne felejtsünk el: egy terméket annyiért ad a gyártó, amennyiért akar. Valamint ha nekem az ár/érték arány megfelel, akkor megveszem a botot, és kész. És leírom róla a véleményem. Mivel ennyi pénzért az ember nem vásárol vaktában, valószínűleg ki is próbáltam, ezután talán annyit be lehet nyögni egy sorban, hogy elégedett voltam vele.

      Bűzlik? Bizony, bűzlik ám, de rendesen. Nekem például az, amikor több álnéven próbál valaki végigtrollkodni egy online felületet, mert egyedül marad a véleményével (mondhatom úgy is, hogy nem kezdő informatikus vagyok, meg tudom nézni, amit meg lehet). Na, az például gusztustalanul bűzlik. Vagy amikor annyira kilóg a lóláb, hogy egy máshol többször elhozsannázott véleményt ír le az illető.
      Számomra mindig röhejesek voltak ezek a viták. Az én szempontom: elmentünk egy gyönyörű helyre, három napig felhőtlenül szórakoztunk, hazajöttünk, örömmel megosztottuk veled az élményt és az első kommentek között gusztustalanul és igazságtalanul le lettünk baszva. Na, ez is bűzlik!

      Nincs ezzel semmi gond, csak ezt itt senki sem fogja csinálni. A kommentelést ennél a bejegyzésnél hamarosan lezárom (először törölni akartam, de nem teszem, mindenki okulhat belőle), és mielőtt felmerül bárkiben: nem azért, hogy elnémítsam az igazmondókat, hanem mert elegem van a témából. A tesztet meg fogom írni, mert a véleményem azóta sem változott a botokról (sőt!); akinek tetszik, azt örömmel fogadom, akinek meg nem, az (Louis Pergaud Lebracjának szavával élve) le van szarva...

      Törlés
  10. Kedves Pali!

    Kicsit matekozzunk ebben a mandrel kérdésben:
    A Sage évi 45000 botot gyárt jelenleg, az árbevételük kb. 15 millió dollár. Ebben természetesen az orsók és egyéb aprócuccok is benne vannak, számoljunk a botokra kb. 12 milliót.
    266 dollárt kap átlagosan ezek szerint a Sage egy botért, ami nagyjából fedheti a valóságot, hiszen a kereskedő 100 százalékot rak rá. Erre szüksége is van, hogy megéljen, hiszen nagyon sok pénze áll egy olyan árukészletben, ami nagyon lassan fordul meg. Ebből a pénzből fizetni kell 180 embert, az alapanyagokat, a fejlesztést, a marketinget, stb. Nagyon-nagyon optimistán számoljunk azzal, hogy megmarad 3 millió dollár haszon. Nem marad ennyi, mert a Sage céget lassan 20 éve próbálják eladni, de nem kell senkinek, mert egyszerűen annyira rossz a tőkemegtérülési mutatója, hogy eladhatatlan.
    2016-ban a Sage 31 új modellt mutatott be. Ha mindegyikhez csináltak egyetlen mandrel-t, akkor az 3,1 millió dollár. Ennél komplikáltabb a helyezet, mert ahhoz, hogy normálisan tudjanak dolgozni, egy modellhez kell legalább 5 darab egyforma. Az 15,5 millió. Nyilván nem stimmel valami. Sőt, két dolog sem:
    1. Egy mandrel egy hosszú, kúpos fémtüske, amire bárhol fel lehet tekerni a grafitot. Az az egyetlen mandrellal végtelen számú különböző féle bottagot lehet gyártani. Arról nem is beszélve, hogy a kúposság csak egyetlen paraméter, ezen kívül még az is befolyásolja az elkészült terméket, hogy milyen anyagot, hány rétegben, milyen formára vágva tekernek fel a tüskére. Azaz a variációk száma végtelen.
    2. Egy mandrel elkészítésének a költsége kb. 200 euro. Egy acéltüske megfelelő kúposságúra köszörülve. Ennyi. A 100 000 dollárral max. a kínai gyártók hülyítik a dánokat. Bocsánat, gyártókat. Csak hogy tisztán lássunk: 100 000 dollár egy S-osztályos Mercedes ára. Ez meg egy kúpos fémdarab...
    Ha 100 000 dollár lenne egy mandrel akkor nem sok legyezőbot készülne, mert ebben a műfajban ezer darabos szériák csak nagyon kivételes esetben vannak.

    Üdv,

    Zsiga

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése