Lefty bácsi élete


Írtam bejegyzést már jó néhány légykötő és műlegyes mesterről; meséltem Helen Shaw mesébe illő életéről, a nemrég elhunyt John Goddardról és halhatatlan legyeiről, s a klasszikus műlegyek kapcsán is sok egyéb név felmerült; nem beszélgettünk még azonban egy ma is élő, számomra kedves alakról, Bernard "Lefty" Kreh-ről, akinek - többek között - az előző bejegyzésben is taglalt Lefty's Deceivert köszönheti a nagyközönség. Róla aztán végképp nem lehet száraz tényeket közölni, elég, ha az ember rápillant valamelyik képére, egy öreg nagyapó jelenik meg előttünk, elmaradhatatlan, végtelenül kedves mosollyal az arcán. 


Érdekes, hogy Lefty bácsi kifejezetten tengeri horgásznak tartja magát, műlegyei mégis kötelezővé váltak minden édesvízi horgász számára. A műlegyező horgászat mellett megszállott fotós, mindig tevékenykedik valamiben, sokszor a művészetnek szinte meghökkentő ágazatában, de erről majd később.
Műlegyező botot először 1947-ben fogott a kezében, majd 1964-ben Miami-ba költözött, ahol a tengeri horgászat megszállottja lett. Írni kezdett, sorra jelentek meg könyvei, s közben persze magazinokban is rendszeresen publikált. 
Mintegy mellékesen kötött néhány tucat egyedi tervezésű műlegyet, melyek közül legismertebb a már említett Lefty's Deceiver streamer lett (az 50-es évek végére datálható a megszületése). Tervezésénél elsődleges szempont volt Lefty bácsi számára, hogy nagyobb szélben is jól dobható legyen, valamint a streamer farok része ne tekeredjen vissza a horogra, ahogy az addig használt sós vízi hallegyeknél tapasztalta. Az eredeti Deceiver egyébként csak fehér színekből készül, később a műlégykötő műhelyekben egészen meglepő színösszeállítások is születtek, de általános a természetesnek ható sötét hát-világos has összeállítás. Mai napig a legjobb tengeri műlégynek tartják, sőt, 1991-ben az amerikai posta még saját bélyegsorozattal is honorálta Lefty bácsinak ezt az egyedülálló műremeket. 


Az idős mester számos elismerést és díjat kapott, 1997-ben az Év Horgászának választották, 2003-ban pedig bekerült az International Game Fish Association múzeumába is. Mai napig aktívan alkot, sőt, egészen fura, eszementnek tűnő dolgokba is belevág, nevezetesen iPad-ra készít videojátékokat  Két olyan programot adtak ki eddig, melyet az ő neve fémjelez, mindkettőt kisgyerekeknek, okítási céllal. A Chuckin' Bugs 101 egy rák történetét meséli el (akit Lefty Crayfishnek hívnak), valójában ügyességi játék, ezernyi tanulnivalóval. A másik igazi kuriózum: az Olive the woolly bugger egy műlégy-gyermek mindennapjait dolgozza fel, hol a műlégy-iskolában (Minnow Muddler tanár úr vezetésével), hol "munka" közben...mondjuk a "bugger" szó jelentésének ismeretében nem biztos, hogy a főszereplő "fajának" megválasztása a legszerencsésebb volt, mindenesetre a kölykök kajolják, a fenti linken mindkettő alkalmazás megvásárolható.


Művei:
- Tying Flies That Catch Fish 
- Lefty Kreh's Ultimate Guide to Fly Fishing: Everything Anglers Need to Know by the World's Foremost  - Fly-Fishing Expert 
- Saltwater Fly Patterns 
- Lefty Kreh's Longer Fly Casting, New and Revised: The Compact, Practical Handbook That Will Add Ten Feet--Or More--To Your Cast 
- My Life Was This Big: And Other True Fishing Tales 
- Lefty Kreh's Presenting the Fly: A Practical Guide to the Most Important Element of Fly Fishing 
- Lefty Kreh on Fly Casting

Megjegyzések

  1. A My Life Was This Big-et épp most olvasom, nagyon jó.
    Érdekes ember érdekes történetekkel és a karrier is elismerésre méltó, amit befutott. Tipikus amerikai "story" ahol a tehetség és kitartás beérik, a horgászattal a középpontban. (mint Juracsik Tibi bácsi esetében, hogy közelebbi példát is mondjak.)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy említetted Tibor bácsit, vele kellett volna kezdenem a sorozatot. :(
    Na, hamarosan pótolom.

    VálaszTörlés
  3. Tibor bácsiról a CEEFF-en van egy kis cikk, szóval ideje, hogy a CFF-en is legyen. ;-)
    Mindenesetre nagyon jó ötlet ez a legyes kikicsoda és történelem, ha már horgászni nem lehet menni, legalább művelődünk picit . :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tenyleg a ceeffres cikket el is felejtettem. Jobbat en sem tudnek irni, ismetelni meg felesleges. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése