Halat Karácsonyra

Magyarországon tradíció lett a karácsonyi halászlé, a sült ponty és hekk, s egyéb tengeri halak feltálalása az ünnepi asztalon. Személy szerint nem rajongok a halért (így viszonylag könnyű ugye hirdetni a C&R eszméket), ám van egy recept, ami egyszerű, mint a facsipesz, mégis, talán a legfinomabb halétel, amit valaha ettem. Az alapja az a sült pisztráng, amit Boszniában rendszeresen eszünk a Ribnik folyó melletti Aqua panzióban. A tulaj, Djuro édesanyja készíti így a halat, s ez a recept ellentmond minden magyar gasztronómiai hagyománynak.
Mert hogy készíti el egyszeri honfitársunk a sült halat? Paprikás liszt (hogy miért paprikás, ne kérdezd), bolti sült hal fűszerkeverék, jó sok olaj. A halat szarrá fűszerezi, állni hagyja (azaz lehetőleg jó sokáig hagyja bomlani az érzékeny fehérjét), paprikás liszt bunda, hátha a keszeg fázik, vastag zsírban vagy olajban sötétbarnára süti, mert ugye a szálka akkor lesz ropogós és az sem megy kárba...közben a hal pont azt az ízt veszíti el, amiért a halat esszük, s az egészségesnek hirdetett húsnak sem lesz semmi köze ahhoz, ami egykor volt.
Ha finom sült halat szeretnél, végy vagy fogj néhány pisztrángot vagy édesvízi sügért (a képen), ez utóbbit nyúzd meg, pikkelyezni nem érdemes. A megtisztított halat sózd be kívül és belül, az irdalást felejtsd el.


Forrósíts fel TISZTA olajat, annyit, hogy a halat félig ellepje. A halakat forgasd meg finom lisztben (csak, hogy ne ragadjon le a bőre), vékonyan, nem tésztát sütünk rá. Süsd a hal mindkét oldalát addig, amíg világosbarna nem lesz, ne aggódj, a belseje pont olyan lesz, amilyennek lennie kell. Nyomj ki egy jó nagy adag fokhagymát, sütés közben a forró olajból 4-5 evőkanállal adj a péphez, hadd hozza ki a fokhagyma aromáját. Ha a hal megsült, kend be kívül mindkét oldalát az olajos fokhagymával, tedd tányérra, kínáld sült krumplival és friss salátával.

Megjegyzések

  1. Kipróbáltam (nekem balin volt kéznél tetszett a családnak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése