Kézikönyv kezdő legyeseknek

Közösségi oldalakon egyre gyakrabban találkozhatunk a következő kérdéssel:

Sziasztok! Gipsz Jakab vagyok és elhatároztam, hogy idén végre belevágok a műlegyezésbe. Kezdő felszerelést keresek (akár használtan is), a kezdéshez minél olcsóbb, de azért jó minőségű botot, orsót és zsinórt, a limit X forint legyen (X=10-30 ezer forint - a szerk. megj.). Kisebb halakkal kezdeném (domolykók), így elég a #4-5-ös osztályú bot. Valaki?

Az illetőt ilyenkor többen letámadjuk, és megpróbálunk segíteni neki, ami - kisebb viták és konfliktusok után - sikerül is. Mindenki elégedett, csak a szerencsétlen érdeklődő van még jobban összezavarodva, aminek következményeképp összevásárol egy teljesen használhatatlan szettet. 
Éppen ezért elhatároztam, hogy megpróbálok ebben a témában egy összefogó bejegyzést írni - előre bocsátom, közel sem tökéleteset, sem teljeset, sem kikezdhetetlent, mert aki egy icipicit konyít a témához, tudja, hogy ilyet megírni nem csak lehetetlenség, de a végeredmény meghaladná egy kisebb enciklopédia terjedelmét is. Remélem azért, hogy az abszolút kezdő legyeseknek tudok majd segíteni egy jó felszerelés választásában, s örömmel veszem azt is, ha ti, haladó műlegyes horgászok a hozzászólásokban belekotnyeleskedtek a témába, s leírjátok saját véleményeteket, illetve tapasztalataitokat. 


Szerencsém van, mert elmondhatom, hogy viszonylag sok pecást indítottam már útnak azon a bizonyos lejtőn, így láthattam a felszerelés választás buktatóit és annak következményeit is. Van néhány pont, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni, sőt, akár aranyszabályként kezelni. Ezek a következők:

1. A fent olvasható kérdést olvasva a leghevesebben általában azok a - magukat legyesnek nevező - horgászok vitáznak, akiknek a módszerhez ugyan semmit sem konyítanak, de alap felszerelésük már van. Ők minden esetben a különféle egyben kapható szetteket (combo-k) részesítik előnyben (Decathlon, Shakespeare, stb), melyek minden nagyobb sportáruházban, legyezéshez nem értő horgászboltban kaphatók, s melyeknek sokan bedőlnek, hogy aztán rekord idő alatt befejezzék műlegyes pályafutásukat. Az első, és talán legfontosabb dolog, hogy abszolút kezdőként is felejtsd el ezeket a szetteket! Nehezek, használhatatlanok, sosem fogsz velük megtanulni dobni és az áruk töredékéért sem tudsz megszabadulni tőlük. Négy olyan emberkét is ismerek, aki határozott figyelmeztetésem ellenére ezekkel a szettekkel kezdett horgászni, néhány hónapon belül mindegyikük feladta a próbálkozást. 


2. A műlegyezés nem olcsó mulatság. Tízezerért nem kapsz normális zsinórt sem (esetleg egy Barrio-t, ami már használható), nemhogy komplett cuccot, felejtsd el. Húszezerért sem, de zsinórt már igen, viszont bot nélkül maximum behúrozol vele egy squash ütőt. Harmincezer...kezdünk közeledni az igazsághoz, de még mehetünk bőven feljebb is. Negyven, ötven - használható felszerelést kapsz, kompromisszumokkal. Hetven, nyolcvan, kilencvenezer - egy olyan cucc, amivel érdemes elkezdeni legyezni, és később sem akarsz megválni tőle. Elsőre talán ijesztőnek hangzik, de sokan azt hiszik, egy műlegyes felszerelés három részből áll: bot, orsó, zsinór. Persze. Meg backing, vékonyodó előke, tippet, műlegyek, ne adj Isten műlégykötő szerszámok és anyagok, valamint a magyar alapmű, a Legyezőhorgászat című könyv, ami nem kicsit könnyíti meg a kezdő lépéseket. Felfelé meg határ a csillagos ég, de hidd el, egy drágább bot választása itt sokkal több, mint sznobizmus; elég, ha arra gondolsz, a dobás mennyivel nagyobb terhelést ró majd a botra, mint bármely más módszernél, hiszen - főleg a kezdeti időkben - jobb esetben 15-20 méter mozgó zsinórt tartasz majd a levegőben. 


3. Ahogy sokan mondják, az orsó tényleg nagyrészt a zsinór tárolására szolgál. Elméletben. Persze nekem számít, hogy mekkora a súlya, hogy a zsinórt csak hurkákban lehet lefejteni róla a kicsi belső átmérő miatt vagy szép egyenesen, hogy fél év peca után a drága legyezőzsinór külső burka megmarad, vagy az ötezres spiáter orsó pereme szépen lereszelte, sőt, az sem elvetendő szempont, hogy teszem azt az első szebb műlegyes balin a fárasztás közben azért ment el, mert a kezemből elfogyott a kinn lévő zsinór, és az orsócsoda képtelen a normális fárasztásra. Tessék ezen is elgondolkodni. 

4. Ha a boton és az orsón nem spórolunk, a zsinórra ez hatványozottan igaz. Elsőre univerzális a WF és az úszó (F), nem érdemes másban gondolkodni (később annál inkább). Rossz zsinórral nagyon nehéz lesz jól dobni, és a berögzült hibákat később még nehezebb kijavítani (nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de éppen ez okból ha egy szintén kezdő, de nálad régebben legyező ürge szeretne dobást oktatni, udvariasan utasítsd vissza, és keress egy instruktort, vagy valakit, aki túl van a tízezredik dobásán!). 

5. A legnehezebb dolog a botválasztás. Ennek oka a túltelített piac, és a rengeteg gagyi cucc; mégis, úgy gondolom, hogy elsőre talán a bottal lehet a legkisebbet rontani az összképen. Persze ezzel vitába lehet szállni, de inkább egy "gyengébb" bot, mint egy rossz zsinór. Ez lehet az oka, hogy viszonylag sokan választják nálunk pl. az Shakespeare Odyssey vagy a Redington Pursuit botokat; egy #5 Rio Classic zsinór egy #5 Pursuittal például jó lehet, annak ellenére, hogy a Classic egy jó zsinór, a Pursuit meg....khmm...szóval első botnak elmegy. Kezdésnek maradjunk a hagyományos anyagból készített botoknál, az üveg és a bambusz maradjon meg kuriózumnak (már azoknak, akik szeretik az ilyen pálcákat), legyen medium-fast akciójú és könnyű. 


6. "Kisebb halakkal kezdeném, így elég a #4-5-ös osztályú bot." - na igen. Itt el kell oszlatni egy tévhitet: nem (csak) a célhalak súlyának függvényében választunk botot (és felszerelést), hiszen a zsinórosztály számát a zsinór súlya adja meg, ergo attól függ, mekkora és milyen típusú legyeket kívánunk dobálni velük. Meg egy halom más dologtól is (dobástávolság, előkehossz, víz típus, sodrás, stb). Jó példa erre a balin: gyönyörűen lehet legyelni rá teszem azt a Sió csatornán nedves legyekkel egy #4 bottal, de a Dráván elbír egy #8 cuccot is, mondjuk egy jókora Gurglerrel. Nem egyszerű, de kezdésnek egy bot-orsó-zsinór kombó, mind #5 zsinórosztályban, jó választás.

7. Egy laikus el sem tudja képzelni, a műlegyezés mennyire sokoldalú dolog. Olyan, mint egy feneketlen kút, ha beugrasz, sosem fogsz az aljára érni, mindig lesznek új felfedezni- és (sajnos) megvásárolnivalók is, és itt nem arra gondolok, hogy úszó zsinór helyett veszel egy intermediate-et, vagy más szögben kötöd fel az Elk Hair Caddis-re a szárnyat. S ami a legfontosabb: ne felejtsd el, hogy bármilyen klafa cuccot is veszel, valamint bármilyen pöpec legyeket is kötsz, a sikerhez vezető úton még mindig csak egyetlen lépést tettél meg, hiszen jön az alapdobások csiszolásának kálváriája, a műlegyek típusának és használatának kiismerése, majd a siker legfontosabb pontja: a jó prezentáció. Kitartást és hosszú életet kívánok hozzá!


Most pedig nézzük a konkrétumokat, hiszen mind erre vártatok, vagy nem?

Kezdjük az orsóval, ez a legegyszerűbb: ha maradsz a tárolóorsónál, akkor ott az Ebay, 1000-10.000 Ft között találsz egy kazalnyit, kb. teljesen mindegy, melyiket veszed meg. Mondjuk ebben az esetben én biztosan maradnék a műanyagnál, talán kevesebb kárt tesz a zsinórban (esetleg ebben a kategóriában egy Snowbee Classic, ami tízezer körül van). Drágábbért ott a Vosseler EDC, az Airflo orsók, a Scierra EDP, mind jó lehet. Van egy favoritom azonban, amit jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek, a mai napig használom, sőt, a tavaszi dán tengeri pisztrángos túránkra is őt vittem: a Daiwa Lochmor orsóról van szó - szép, könnyű, precíz, ezért az árért ajándék. 

Botok: pár éve még simán rávágtam volna, hogy vegyél Redingtont. Ma azt mondom, kezdeni a Redington is jó lehet, de ha megoldható, válaszd inkább a Scierra, Echo vagy a Greys botokat. Volt alkalmam végigtapogatni mindegyiket, sokkal jobban használhatók a Redingtonnál. A vicc az, hogy nekem az utóbbiból pont a legolcsóbb, a Crosswater tetszik, a Pursuit szörnyű, az RS4 elmegy, a Vapen jó, de az már százezres kategória, talán nem véletlenül. A kisebb (#5-ig) Snowbee Classicok sem rosszak, bár én nem szeretem a Hóméhet. Kifejezetten balinozni elsőre a Daiwa Trueflight (figyelem: nem Trout Fly!) #6 vagy #7-et ajánlom (Lochmor orsóval természetesen), évek óta nyúzom, nem sikerült megunni. Régebben a fenti kérdésre legtöbben rávágták, hogy "vegyél Ody-t" (Shakespeare Odyssey), ma már kevésbé teszik, mert az újabb Ody-k nem jók. Ami botnál lényeges: nem működik az, hogy felugrok az Ebayre és veszek valami occsót (Sonik, Flextec, stb), azaz működik, csak nem biztos, hogy kifizetődő, s ha már itt tartunk: figyelj a garanciára. 

Zsinór: még egyszer - WF (Weight Forward) és F (Floating azaz úszó). Rio, Scientific Anglers, Airflo, Barrio, Hanák, esetleg Vision. Lehetőleg egyszerű, szárazlegyes pecához használható  zsinórt válasszunk elsőre, a nevében benne van (pl. Classic), minimális angoltudással megoldható, az Airflo Sinking Tarpon Taper egyértelműen nem lesz jó. Nálam egyébként mindig a zsinór a legnagyobb dilemma, egykezes botnál azonban jóval nehezebb mellé lőni, mint mondjuk egy kétkezes switchnél. 


Nagyjából ennyi, ahogy mondtam, kismillió dolgot lehetne még hozzátenni, remélem, a többiek meg is teszik. Ha kérdésed van, azt is bátran felteheted a hozzászólásoknál, megpróbálunk segíteni. Nagy szerencséd van, ugyanis nekünk magyaroknak ott a Kaland horgászbolt és Ernő, ha elbizonytalanodsz, nála minden segítséget (és felszerelést) megtalálsz... 

Megjegyzések

  1. Ugyan nem tartozom a célcsoportba, hiszen az ajánlott könyv kétszeri elolvasása után úgy döntöttem, hogy inkább nem ugranék bele ebbe a feneketlen kútba, azért lenne egy kérdésem, mert kíváncsi vagyok :) A botok osztályánál említed a halak súlyát, a legyek típusát, ésatöbbi. Arról viszont nem esik szó, hogy egyes halfajoknál mennyire számít a bot akciója. A pergetésből kiindulva, ha a Dunán akarok süllőzni, és nem 30 centis halakra pályázom, akkor az ultragyors akciós botokon kívül gyakorlatilag minden mást dobhatok a kukába. Csukánál sincs ez másképp, az eddig olvasott szakirodalomban (vagy tőled? :D) az is elhangzott, hogy a zsinór megrántásával kell bevágni a halnak, különben nincs esély a biztos akadásra. A balin tiszta sor, oda nem feltétlenül kell a gerinc. Legyezésnél ez mennyire hangsúlyos dolog? Gondolom azért ez is befolyásoló tényező kell hogy legyen egy kezdő legyezőnél, nem mindegy, hogy milyen halfaj rázza le magát folyamatosan a horogról :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tomi a kérdés nagyon jó, én azt kb azzal zártam le, hogy lehetőleg gyors akciójút vegyél. Ez így nem teljesen igaz, viszont ebben az árkategóriában az az igazság, hogy annyira nem fogunk tudni válogatni (ezt javítottam is a cikkben különben). Amit ebben az intervallumban gyorsnak (vagy mediumnak) írnak, az jó lesz, mivel igazán jó gyors legyesbotot ilyen áron nem kapsz. :) Azt elmondhatjuk, hogy legtöbben a domizással-jászozással fognak kezdeni, az a gyakorló szint (én kivétel vagyok, mert kifejezetten a csukázás miatt kezdtem legyezni), így véleményem szerint annyira nem fontos az akció. Tény, hogy egy mediummal könnyebb megtanulni dobni, de a gyorsabbal meg pontosabban tanulsz meg és távolabbra.
      Alapjában véve háromféle akció van: lassú (kezdetnek nagyon nem jó, nagyon be kell velük lassulni, a legkisebb szélre is rosszul reagálnak, szárazlegyezni, kuriózumnak jók), közepes (fentebb olvasható, szárazlegyezés, nimfázás, streamer, nedveslégy, minden), és a gyors (ebből is a progresszív akciójú, én szinte mindenre ezt használom, a nagyobb, hatosnál nagyobb osztályban pedig kizárólag).
      Igen, a strip strike-ról valószínűleg tőlem hallottál, de ez más halnál is jól használható. Csukánál nélkülözhetetlen, de elég nehéz megszokni (legalábbis nekem nehezen sikerült). A balin folyóvízen lényegében megakasztja magát, sokszor a tavakon is, a domit-jászt-keszegeket-pontyot könnyű megakasztani, ritkán mennek el. Na, a süllő viszont érdekes. :) Alapból minden kapásgyanús jelnél érdemes a strip-strike-ot alkalmazni, de folyóvízen kifejezetten jellemző erre a halra, hogy nyeli a legyet! Sajnos személyes tapasztalataim alapján erről nem tudok beszámolni, de logikus lehet, mivel ugye még a legpuhább guminál is lágyabb, halszerű csalikról van szó. Állóvízen ezt soha nem vártam be, ütésre fogtam minden süllőm, de a Legyezőhorgászat szerint is lehet(ne) kicsit "nyeletni" a legyet a süllővel. Persze felesleges, viszont ehhez a halhoz a #7-8 egy ideális választás, és - ahogy írtam is - akkor már érdemes mindenképp gyorsat választani. Viszont az én szememben a folyóvízi legyes süllőzés expert fokozat, de semmiképp sem kezdő. :)
      Szóval kezdetek kezdetén ezt nem érdemes túldimenzionálni (mondhatnám úgyis lesarkítva, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni, csak ne lassú legyen), úgyis egy medium-fast bot lesz belőle (főleg mivel ezeket ilyenre gyártják), később pedig már kevesen fognak ilyen kezdő kategóriába tartozó botokat venni.

      Törlés
  2. Nagy kár, hogy ezt nem olvastam 5 évvel ezelőtt! Hasznos írás. Egyet tudok érteni vele.
    Saját példa: Első "felszerelésem" (akkor még annak hittem) egy sportáruházas #5-6 kombó volt, talán 13 ropiért. Mit is adtak ennyiért: nehéz, lassú bot, "valami" zsineg, tárolóorsó ami néha becsippentette a zsinórt, az osztályt nagyjából eltaláltam. Dobni nem tudtam, most sem tudok... így elégedett voltam azzal a kb. 10 méterrel amire el tudtam juttatni a csalit. Később már messzebbre is szerettem volna dobni, így bementem a helyi pecás boltba (mint utólag kiderült semmi közük nincs a legyezéshez), ahol volt néhány legyes cucc, és rendeltem egy "jó" botot, ami gyors akciójú, 22 ropi. Valahogy nem volt az igazi ez sem. Közben megismertem haladó legyeseket is, és hallgattam rájuk, meglátogattam a Kalandot, ahol végre sikerült vennem egy olyan botot, amivel öröm pecázni (Snowbee Classic #4-5, elég hosszú, DT 4 zsinórral jól működik, amolyan moderate fast akciós). Az orsó helyett is kellett venni valami mást, de itt már nem variáltam, a cikkben említett darabra esett a választásom. Ez legalább telitalálat volt.
    Miért is írtam mindezt? Okulásképpen, a cikkben írtakat megerősítendően. Ha felszerelést akar az ember vásárolni, ilyen hogy kezdő ebben a témában szerintem nincs. Van olcsóbb, drágább... határ a csillagos ég. Az olcsóbb felszerelés is belekerül kb. 100 E Ft-ba, ezt nevezhetjük talán kezdőnek.
    A lényeg: Legyezni csak élvezettel lehet! Aki nem leli örömét benne, mert a felszerelése nem jó, az inkább szenvedni fog, és gyorsan a sarokba vágja az egész "cájgot".
    drkk76

    VálaszTörlés
  3. Hiánypótló!Maximálisan egyet értek minden szavaddal!

    VálaszTörlés
  4. Néhány hónapja találkoztam ezzel az irománnyal, akkor kezdtem el nem csak elméleti szinten foglalkozni a műlegyes horgászattal. Mást nem tudok mondani: Köszönöm, hogy megóvtál a szettektől (barátom nem hallgatott Rád, dekatlonos szettet vett, mai napig szitkozódik, ha eszébe jut), köszönöm a tippeket (a Greys botom maga az álom), köszönöm,hogy nem bagatelizáltad el a dolgot, mint sokan ("ugyan, a legyezés nem drága dolog") és őszinte voltál és hogy neked (is) köszönhetem, hogy az első legyes élményeim valóban ÉLMÉNYEK lehettek.
    Jani

    VálaszTörlés
  5. "Műlegyes cuccot is lehet nagyon olcsón kapni és azzal is ugyanúgy lehet horgászni" ezt kaptam instrukcióként egyik kedves ismerősömtől aki már évek óta (valójában nagyjából 8 vagy 9 hónapja) legyez. Nyáron az ő tanácsára vettem egy szettet. Azaz szettnek nem mondható felszerelést, mivel úgy szedte össze darabonként, de ettől nem lett jobb az egész. Na most: ezt a cikket kötelezővé kellene tenni a legyező horgászok között. Akkor senki sem kerülne olyan szar helyzetbe mint én. Lényegében megutáltam a módszert. Elegem lett a sikertelenségből a fárasztó kínlódásból. A cikk minden szava igaz ami a gagyi felszerelést illeti.Néha eszembe jut,mi lett volna ha veszek egy normális felszerelést, talán életem legszebb élményeit köszönhetném neki de így mindig visszatértem az UL pergető cucchoz.Majd egyszer újra belevágok de ki kell hevernem az első kudarcszériát. :(((((

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Tudom, úgy kezdted, hogy csak szettet NE! de erről esetleg lenne valami véleményed? http://www.kalandhorgaszbolt.hu/legyezes/legyezo-botok/szettek/snowbee-classic-szett
    Ezt a fajta botot említetted az írásodban is.
    Üdv:
    Viktor

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése