Kicsi bogaram

2013 elején nézegettem először képeket a Salmo szépreményű műcsalijáról, a Lil Bug-ról: bogaras létemre azonnal megfogott az egyediség varázsa. Bogárwobbler: nem új ötlet, több cég próbálkozott már hasonlóval, de eddig ez a csali tetszett meg legjobban, s még jóval a premier előtt sikerült hozzájutnom néhány darabhoz. Próbálgatni tavaly már nem volt idő (jócskán kinn voltunk a rovarszezonból), mindenesetre a mozgása meggyőzött. Tiszta bogár...


Nem vagyok túl nagy Salmo rajongó (egyszerűen a legtöbb csalijuk soha nem hálálta meg a törődést), a gusztustalan Thrill iránti hatalmas hódolatot például soha nem értettem; meggyőződésem, hogy ahol működött, ott balinólommal vagy pilkerrel is meg lehetett volna fogni a halat, a testére aggatott horgonyoktól meg a hideg kiráz (idén jöttek kisebb, "lájt" Thrillek, meglátjuk...).
Persze a Lil Bugot jó előre bereklámozták a hazai üzletek, nézzük, mit írnak róla:
"Kedvelt és bizonyított wobbler a Salmo-tól. 2013-as újdonság! Olyan finoman hullik a víz felszínére, akár egy bogár (szerk: te jó ég!), melyet a szél taszít a vízbe. Ha óvatosnak kell lenned, akkor jól választottál (szerk: valóban?). Engedd óvatosan lesüllyedni, majd érezd a mágikus vibrálást (szerk: aztakurta..!). Kövesd lelki szemeiddel, ahogy átvizsgálja a folyó fenekét, miközben csőrével felkavarja a kövekre tapadt moszatot (szerk: főleg azért, mert felszíni csaliról van szó), alkalmas a sodrással azonos, és azzal szemben történő horgászatra (szerk: mint általában a műcsalik nagy része)...."
A fent olvasható szösszenet jó példája a horgásztermékeket árusító cégek által "sugárzott" népbutításnak, azaz a terméknek köze nincs a leíráshoz -. mindenesetre jól hangzik, igazi írói vénája lehetett a csávónak, aki kisakkozta.  Persze az üzletek egymástól lopkodják ezt a maszlagot (odáig jutottam, ha valahol ilyen dumát látok, onnan biztos nem fogok rendelni semmit).


Persze ez nem csorbítja a Lil Bug érdemeit, jóféle wobblerről van szó, de tisztázzuk, mire is találta ki a Teremtő: bogarat imitál, sőt, nagy bogarat (a nagyobbik, 4.3 grammos verzió például igazi óriás, mely pluszban beépített "dobás segítő rendszerrel" van megáldva), szóval szó sincs óvatos prezentációról. A Lil Bug szépen bluttyan be a vízbe, mint a valódi bogár (ha a tisztelt reklámszövegíró úr/hölgy fél órát töltött volna polibogaras legyezéssel, akkor nem fogalmazott volna ekkora ökörséget). Magyarul: dugig telt dobozaimban található műcsalik 90%-a halkabban esik a vízbe, mint ez a bogár; persze ez nem baj, a májusi csere sem óvatoskodik kényszerleszállás közben.


A másik ominózus pont a MÁGIKUS vibrálás: a Lil Bug abszolút nem veret túl, közel sem mágikusan, inkább diszkréten riszálja a fenekét a sodrásban. Olvastam néhány véleményt ezzel kapcsolatban, többen nehezményezték, hogy "alig veret" a csali. Azért tessék már megnézni, mit is imitál szerencsétlen, ne várjunk már egy rovarutánzattól olyan szintű csapkolódást, mint egy Shad Rap-tól...
Szóval bepottyan a vízbe, és ha nincs azonnal jelentkező, akkor egy darabig a sodrásban kalimpál, szépen beáll, ahová szeretnénk. Figyeljünk arra, hogy mindig a felszínen mozogjon, V alakú csíkot húzva. Érdekes, de ha bebuktattam a felszín alá, a kapás is elmaradt. Vontatás közben is a felszínt túrja (ismétlem: mint egy vízbe esett bogárka), így viszonylag kevés az esély arra, hogy "csőrével felkavarja a kövekre tapadt moszatot". Nem is értem, miért van jelentősége ennek. Rejtély...


Ráadásul nem csak "lelki szemeinkkel" tudjuk követni a csalit, hanem az erre rendszeresített zselégolyókkal is (ha valaki a fent leírtak alapján nem jön rá, miért, inkább ne vegyen Lil Bugot). Éppen ezért a legizgalmasabb és leglátványosabb pecákat köszönhetjük majd ennek a kis "apróságnak".

Végezetül néhány dolog: csodacsali (mint az élelmesebbek rájöhettek) nincs, ez sem az. Nagyon nem. Eddig egy vagy két pecám volt, amikor bizonyított, de akkor igazán szép halakat adott; de a tilalom végén, nyár elején pedig igazi aduász lehet majd. A bedobom-kitekerem módszer nem jön be, tessék variálni, vezetgetni őket, érdekes és élvezetes módszer (mert inkább külön módszernek nevezném, mint külön csalinak). Érdemes megjegyezni, hogy első vele akasztott halam egy négyes körüli csuka volt, persze rövid hadakozás után a hal elharapta a 0.20-as monofilt. Valószínűleg jó lehet balinra, jászra is, meg ki tudja még, mire. Az első Lil Buggal fogott amur büszke elejtője mindenesetre díjat kap majd tőlem...
S íme egy rövid oktató videó, ahol a tudorok szépen elmesélik, miképpen kell a bogárkáinkat prezentálni.

Share on Google Plus

About elmondom

ClogFlyFishing - horgászblog tájakról, halakról, ételekről, emberekről, élményekről. A blogon található szöveges és képi tartalom megosztása csakis a szerző engedélyével!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.