Clouser és Deceiver kezdőknek

A szárazlegyekkel mostanra kicsit besokalltam, így nekiláttam a balinos-süllős-csukás streamereknek is. Gurglerből annyi van már, hogy Drávát tudok majd velük rekeszteni, ám a címben említett kötelező kategóriába tartozó hallegyeket nézegetve tapasztaltam némi hiányosságot. Mentségemre legyen mondva, hogy évekkel ezelőtt készültek, sem esztétikailag, sem funkciójukat tekintve nem voltak műremekek, így lebontottam őket és újra kezdtem az összeset. 

Kezdjük a Deceiverrel, mely egyik kedvenc legyen, nagyon szeretek bíbelődni vele, ráadásul hamar meghálálja a törődést. Variánsa persze ennek is millióféle van, és a Lefty Kreh-féle verziót kötöm csak, feleslegesnek tartom bonyolítani a dolgot. 


Az alábbi videón tökéletesen átlátható minden lépés, érdemes a legjobb minőségű alapanyagokkal nekivágni, a videó végén látható hatásos pulzálás sprődebb, silányabb anyagokkal kevésbé lesz intenzív (ez általánosságban igaz egyébként a streamerekre).


A Clouser már más tészta. Nehezebb JÓL megkötni, ráadásul az ember a fejét kapkodja a millió variáns láttán, ám az alap koncepció ugyanaz marad: ezzel a nehezített fejjel készített halléggyel mélyebb rétegeket fésülhetünk át, míg a Deceiver inkább a víz felső részén mozog. A horog tetején rögzített fej más célt is szolgál: műlegyünk horga felfelé áll majd, így - akár a hagyományos gumihalaknál - jóval kisebb az elakadás veszélye. Éppen ezért érdemes betartani például a bucktail arányát a horog felső és alsó részén, a durván elméretezett streamer biztosan nem működik majd úgy, ahogy kell.

Az én Clouser-eim nem a legáltalánosabbnak mondható Minnow széria képviselői; egy régebbi CEEFF légycsere során kaptam ezt a variációt, azóta ezt kötöm, szinte csak nagy méretekben, hiszen kis halra ugye nem horgászunk.


Az alant látható videón viszont a hagyományos Clouser Minnow tanulmányozható, érdemes színsort és méretsort (különös tekintettel a fej súlyára) kötni belőlük.



Megjegyzések

  1. Ezek nagyon jó videók, még tán az "örekek" bemutatóimál is jobbak.
    És az a röhej, hogy akárhányadszor is meg tudok nézni egy Clouser kötést, és mindig tanulok valamit.

    VálaszTörlés
  2. Benyus, a bejegyzés felpakolása után láttam éppen a felsőtárkányi LégyOtt! részt, ahol deceiverrel fogtad a csukát!Egyébként utólag is gratulálok a győzelmedhez! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi! :)
    8-as cuccom van, úgyhogy a fél kuvasz méretű bunny-k nálam eleve ki vannak lőve, viszont a Deceivert nagyon kellemes dobni, főleg ezért favorizálom.
    Nameg halat is fog néha ;)

    VálaszTörlés
  4. A "Te" Clouser variánsod, amit a swapon kaptál, az a Half&Half. Tulajdonképp fele Deceiver, fele Clouser. Nagy csalik esetére találta ki az öreg Bob, ahol a sima szarvasfarok már rövid lenne, illetve nem adna elég húsosságot a streamernek. Szóval nem fogtál mellé, hogy nagyokat csinálsz belőlük.

    VálaszTörlés
  5. Kösz a helyesbítést. Nézegettem a képeket, tényleg nem kötnek kicsit belőle. Az az igazság, hogy az utóbbi időben balinra, domira, csukára nem kötök kis legyet, még az állóvízi gurglereim is hatalmasak. Pedig egy időben szinte csak kisméretű streamereim voltak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése