How to look good?

A következő cikk enyhén szatirikus kis iromány Martin Joergensen tollából. Hogyan nézzünk ki jól? Melyek a mai műlegyező horgász legfőbb ismérvei? Divat lett-e a legyezés napjainkban?
Az alant található fordításban mindenki felismerheti ismerőseit, barátait, esetleg saját magát is.


Hogyan nézzük ki jól?

Tanulmányozd ezt a cikket, hogy megtudd te is a titkot, hogyan nézhetsz ki olyan jól, hogy azok a legyes kollégák is azonnal elsárguljanak az irigységtől, akik eddig figyelemre sem méltattak. Megtanuljuk, mit és hogyan kell viselned a vízparton, a második részben a megfelelő viselkedést taglaljuk majd - a legyes ruha felvételétől egészen a vízbelépésig.
Figyelem, ez az írás nem ad tanácsot technikai vagy egyéb horgászati kérdésben, hiszen mindenki tudja, ezek az apróságok nem befolyásolják jelentős mértékben az irányunkba tanúsított tiszteletet.

A hangsúly a stíluson van!
A ruházat mindig legyen menő és modern - vagy legalábbis olyan, ami nem ment még ki a divatból, - nézzük lentről felfelé.

Gázlócipő: vagány, hi-tech kinézetű. Bármilyen anyagból is van, nevében ott kell szerepelnie a "stealth" jelzőnek. Apád gumicsizmája, vagy egy olcsó kínai bakancs persze nem lesz jó, hogyan is nézne ki a hiperszuper gatya mellé?

Gázlóruha: a gázlógatya mindig lélegzős. Nincs kompromisszum, annak kell lennie! Neoprén nadrágjuk csak a parasztoknak és a suttyóknak van. Az igazi legyesnek lézerrel, űrtechnológiával és különféle vudu varázslatokkal kezelt, sokrétegű gatyája van, mely drapp vagy olív színű. Nem barna, nem szürke, nem kék és - Isten ments! - semmiképp sem terepszínű.


Aláöltözet: a gázlóruha alatt szintén high-tech szintetikus ruha van. Anyaga modern gyapjú, gallérján a szlogen: "Az igényes és gondolkodó horgászoknak!". Pamut kizárva! És soha, de soha nem hordunk farmert! A kilógó farmer szinte ordít: "Szerencsétlen kezdő vagyok!"...
Felül szintén gyapjú, lehetőleg valami extrém hegymászó márka. Pamut is lehet, de csak azoknak a lúzereknek, akik nem tudják megfizetni a hi-techet. Ha esetleg inget veszel, győződj meg, hogy a típus szerepel-e legalább egy világcég katalógusában, háttérben sok pálmával, a tengerrel és egy tarponnal, esetleg permittel. Minden más ing röhejes, de a mélypont a favágó ing, ilyennel véletlenül se menj vízközelbe...

Mellény: kell ugye mellény is, sok zsebbel, hálós résszel, lógókkal, D-gyűrűkkel, miegymással, melyek közül legtöbbről azt sem tudod, mire való. Persze minden helyet és rögzítési lehetőséget ki is kell használni, legfőképpen azért, hogy jelezd, tisztában vagy azzal, mi a CDC-olaj, amadou, stb. Másrészt viszont senki sem szeret úgy kinézni, mint egy karácsonyfa.

Kell még néhány dizájnos, kellemesen berendezett doboz is. Legfontosabb, hogy mindenki lenyűgözhessük legyeinkkel, hiszen egy doboz kinyitása után minden arrajáró kíváncsiskodó szembesülhet a tíz sornyi hajszál-egyforma bolharák utánzattal. Persze egy rejtett zsebben minden legyező horgász tart egy dobozt a kevésbé látványos legyekkel, s ezekkel horgássza végig a szezont.

Ha esetleg a mellényen lóg egy légytartó, mindig foglaljon helyet rajta néhány szép légy - célszerű szárazlegyet választani, akkor is, ha egész nap nimfával horgásztunk. Persze kicsik, 14-16-18-as méretűek. Ha túl száraznak néz ki, köpködd meg egy kicsit. Tökéletes választás a Chernobyl Ant, egy foam-szöcske vagy valamilyen más furcsaság, sőt, ha nem kis patakon horgászol, érdemes ezeket lecserélni nagyobb, színes lazaclegyekre, hogy a vak is lássa, mi minden van a készletedben.


Kabát: ha viselsz ilyet, győződj meg a vásárlás előtt, hogy megfelelően drága, de egyszerű legyen, persze kifejezetten legyezőhorgászatra szánva. Praktikusak ugyan, mégsem ajánlom őket: síkabátok, vadászkabátok, különféle vállalatok logóival ellátott kabátok...egész egyszerűen nem jók! A szín? Kizárólag olív, vagy egyéb zöld. Ennyi. Fekete, barna, többszínű szóba sem jöhet, a terepszínűről nem is beszélve.
Még egy apróság: a kabátot mindig a nadrágon kívül viseld! Belül soha, az nem menő.

Kesztyű: nos, az nem tartozik a valódi legyes ruhatárába. Inkább lefagy a kezünk.

Sál: trendi libanoni Arafat-sál vagy cserkész kendő megteszi, mégis jobb a Buff, vagy valami hasonló kendő, ami jelzi, hogy ott vagyunk a szeren. Kell, hadd higgye mindenki, hogy védeni kell az arcod a leégéstől, hiszen minden nap tarponra horgászol az Ascension Bay-nél (ha esetleg nem tudod, mi az a Buff, el ne áruld senkinek, és szerezz be minél előbb egyet).

Egy kalap vagy sapka elengedhetetlen. Ne legyen cowboy-kalap (ausztrálok és texasiak felmentést kapnak ezalól). Mindenki más viseljen baseball-sapkát. lehetőleg valamelyik nagy botépítő cég logójával. Kínai munkás és traktoros sapkák az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítottak, de ne engedj a kísértésnek.

- Martin Joergensen -

Megjegyzések

  1. Jómagam sosem mentem a divat után. Pl. már az övet sem tudom magamon elviselni. Nekem ez egyébként a vesszőparipám. Aki jógázott már valaha az pl. tudja, hogy a helyes légzés gyomorból, hasból történik. Onnan indítjuk a belégzést. Ezt nevezhetjük hasi légzésnek is. Aztán jön a középlégzés, majd a felső légzés, amikor is a tüdőcsúcsok telítődnek. Szoros gatya, vagy éppen egy vastag öv mindezt gátolja. Ezért a kajakos pergetőhorgász legjobb barátja egy rövid pizsamanadrág egy penge kis gumival a derék tájékon. Persze jó, ha nem vágják rögtön le rólunk, hogy pizsamában nyomjuk, de az Ormánságban még azt is elnézik nekünk. :-O A széles karimájú kalap szintén jó választás és nyugodtan varrjunk rá otthon egy tarkóra és nyakra rálógó vékony anyagot, hogy kíméljük magunkat az UV-től. Mellény, "vízbelátó szemüveg" kötelező. Neoprén nyakig koton és gumicsimma meg erősen ajánlott. Talán nem illik ide írni, de engem mindig megmosolyogtat mikor összefutok egy-két legyessel és úgy néznek ki, mint akik egyenesen tekszászból egy rodeóról szabadultak a Drávára. Horgászat alatt legyünk slamposak, ápolatlanok és végtelenül lazák. Hagyjuk magunkat feloldódni Isten képlékeny közegében! Ebben segít egy kis etilizmus(nem elitizmus) a mellényünk valamelyik zsebében.
    :-)

    VálaszTörlés
  2. igen a vízbelátó szemüveg tényleg kötelező! Egyébként az öv szerintem akkor fontos, ha van egy kis képződmény a köldök és a leotsch-öd között (lásd még: úszógumi). Ilyenkor nincs az a gumi, ami a derekadon tartja - főleg kajakban, főleg hidegben - a nadrágot, és az abba betűrt felsőruházatot.
    A kajakos peca közben a réteges és "technológiai" ruházat nem hülyeség (lásd még síelés). A terepszín (vagy olív) sok esetben előnyös(nek vélt). Viszont most hogy megkaptam az oranje színű pólómat, erős tesztelésnek fogom bevetni :)
    A téliruházatnál meg múltkor olvastam, és nem is értem, hogy eddig miért nem jutott eszembe a hűtőházi munkaruházat???

    VálaszTörlés
  3. bizony mondom néktek testvéreim a parton és a vízben, a Jóisten a gyapjúnál jobb anyagot nem teremtett a hideg ellen.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése