A 2023-as jegyárakról

Kicsit szomorú vagyok, hogy hosszabb kihagyás után pont egy ilyen jellegű bejegyzéssel térek vissza, bár ez főleg az én saram, így nem vetnék másokra követ emiatt. A téma nem lesz más, mint az idei horgászjegy árak emelkedése során kialakult országos méretű hiszti. Elnézést kérek mindenkitől, de erre a jelenségre nincs jobb kifejezés. Neki is esnék a történetnek, bár fel vagyok készülve arra, hogy a burzsujtól a MOHOSZ bérencig mindenféle kifejezés megjelenik majd a kommentek között, de azt hiszem ezt a békát kénytelen leszek lenyelni (azaz kicsit sem érdekel)...

Állami jegy 

2022-ben az állami horgászjegy ára 3.000 forint volt (+300 Ft a fogási napló). Idén ugyanez 5.000 Ft, melyhez 500 Ft a fogási. Ugye a legtöbben már itt elkezdtek tombolni, mert ez "majdnem 100 százalákos áremelés" (ami ugye nem igaz). Ezt igazából nem is értem. A kilós félbarna kenyér egy év alatt 299 forintról 599-re emelkedett, és ez csak egy példa volt, hirtelen más nem jutott eszembe (meg kedvem sincs utánakeresni). Mindenki számára tiszta, hogy minden emelkedik, hogy ez kinek a hibája, ebbe most ne menjünk bele. Ám mielőtt valaki dührohamot kapna a kétezer forintos emelés miatt, azért jusson eszébe, hogy ÉVES jegyről beszélünk. Később még beszélünk erről. 

Ha a fogási napló nincs időben leadva, akkor dupla államit kell fizetni. Na, ez az a pont, amivel ujjongva és tapsolva értek egyet, bár simán vállalhatónak tartanám azt a régi módit is, hogy emellett mondjuk júniusig ne kapjon új államit, aki magasról tojik az egészre. A világ legegyszerűbb sztorija bevinni egy összesített (!) fogási naplót egy irodába és a kezébe adni az illetékesnek. Esetleg postán elküldeni. Érdemes lenne statisztikát készíteni arról, hogy hány magyar horgász képtelen például az összesítést normálisan megcsinálni. Valószínűleg kiakadnánk a számoktól.

Területi jegyek

Itt ugye már komolyabb emelésekről beszélünk. Az általam is vásárolt éves Duna és mellékfolyói összevont területi 64.000 Ft lesz idén. Tavaly ugyanez 52.000 Ft volt. Utánanéztem a publikus engedély áraknak, nagyjából ilyen mértékű, 20-25 százalékos áremelés történt mindenhol. Összehasonlításképp: a cégünknél használt nyersanyagok árai tavaly január óta nagyjából 300 százalékot emelkedtek (a közüzemi díjakkal nem borzolnám a nagyérdemű idegeit, valószínűleg mindenki könnyes szemmel bontogatja az aktuális energiadíjak számlaértésítőit). 

Persze alapjában véve ezek az összehasonlítások elég bugyuták, már hallom is, hogy: ugyanmár ne hasonlítsuk össze a kenyeret a horgászengedéllyel. Ebben van valami, de a végeredmény mindenképp ugyanaz: mindkettőt ki kell fizetni, ha enni vagy pecázni akarunk. Persze mindkettő nélkül lehet élni, csak nem biztos, hogy érdemes. 

Én inkább az átlag horgász rettenetesen egysíkú gondolkodásán vagyok kiakadva. Mert számoljunk át egy példát - azaz kotorásszunk kicsit a zsebemben, ha már konkrét példáról beszélünk. Személy szerint az állami mellé a már említett dunai összevont jegyet illetve az egyesületi tavunkra a területit fogom kiváltani (ez szintén 60.000 Ft körül lesz). Ez fogásival, tagdíjjal, mindennel együtt legyen 130.000 Ft. A magyar átlagfizuhoz képest elég szép pénz ez (mondjuk az igazán nagy szégyen pont az "átlagfizetés", csak ezt nagyon kevesen veszik észre). Ennek ellenére elosztva ez alig több, mint 10 ezer tallér havonta, és konkrétan szinte akkor és ott horgászok, ahol szeretek és amikor szeretnék. Tízezer forintért rég nem tudsz elmenni például étterembe egy családi vacsorára (lassan egyedül sem), húsz-harmincszorosa megy el egy nyári balatoni pár napos nyaralásra, sokszorosa egyhavi cigarettára. Múltkor egy barátom rendelt egy összejövetelre két darab 45 centis pizzát, 10 rugó volt (ráadásul szar is).
És ezt egy kifejezetten drága összeállításra számoltuk most, a legtöbbek engedélye megáll 70 ezer forint környékén. Ötezer-nyolcszáz havonta...

Sokan jöttek a szokásos dumával: mit kapunk ezért a pénzért? Mit tesz ezért a MOHOSZ, mit tesznek az egyesületek? Mi kerül ennyibe? Pont egyik nap beszélgettem egy ismerőssel, és megint csak a kenyér hasonlatot tudom felhozni. Mert mi kerül majdnem ezer forintba egy kiló kenyérben? - kérdezte ő. Hiszen az egy marék liszt, élesztő, só meg víz... 
Na igen. A gazda megtermeszti nekünk a búzát. Mag, munkagépek, munkaerőköltség, stb. Aztán megy a búza a malomba (nem, nem a saját lábán, fuvarozzák, azaz üzemanyag és munkaerő költség). Ott megőrli a három tarka macska, ismét csak munkaerő, energia, és egyebek. Megint fuvar, megy a pékségbe, azt hiszem, ismételnem nem kell magam (azt, hogy a jelenlegi energiaárak mellett pl. hogy tudnak egy pékséget fenntartani, számomra is rejtély). Aztán szállítás az üzletbe, ahol önző rohadék módon a tulaj szintén szeretne megélni a munkájából. Így lesz a marék lisztből kenyér (és a vizet, élesztőt meg a sót még nem is számoltam).
Nagyjából tessék ezt levezetni egy egyesületnél is. Megemelkedett üzemanyagárak, halárak, és a többi. Mégis mit vártunk? 

Mert ugye megy a blőd duma, hogy lassan a vadászat nem kerül ennyibe...
Haver, tisztában vagy azzal, miket beszélsz? A vadásztársaságok milliós nagyságrendű tagdíjakkal dolgoznak, mi meg havi tízezerért pecázunk. 

Végezetül csak magamat tudom ismételni: horgászni nem kötelező! A MOHOSZ boldogan döngette a mellét, hogy a Covid alatt mennyivel nőtt a magyar horgászok száma, csak ennek épp a horgásztársadalom "öregebb" része nem örült. Én sem.

A 700 ezernek a fele bőven elég lenne...

Megjegyzések

  1. Helló! Hogy személyeskedjek egy kicsit. Tavaly fordult meg először a fejemben, hogy nem váltok idénre engedélyt. Miért is?
    Nálam nem is az engedély ára, hanem a mit kapok érte a lényeg. Mert ugye 1000 Ft egy kiló kenyér, de ha leteszed a pultra az ezrest, adnak egy kiló kenyeret (még). A Dunán meg kapok idén 32000 Ft-ért: Nincs balin. Még két éve is egész évben sikerült elosztva fogni néhányat, tavaly nem. Júniusban jött az utolsó (hét-nyolc összesen). Aztán (az ellenőr bevallása szerint is) eltűnt a jász. Nem olyan régen, ha megfelelő helyen engedtem a mélybe a legyeket, lehetett fogni szépeket tavasztól decemberig. Tavaly öt szebb jött.
    A holtágakban, ahol eddig rengeteg volt, most nincs bodorka.
    Domolykóból 30 cm feletti idén kettő jött.
    Ahogy hallom, az úsztatók sem fognak nagyon paducot, a márna is csak ősszel jelenik meg.
    A rengeteg szállodahajóról most nem emlékezem meg.
    Mindezt 86 tavalyi pecával sikerült.
    Úgy gondolom, nem véletlen, hogy több halra idén mennyiségi szigorításokat vezettek be...
    Ha pedig valaki azt gondolná, nincs a Dunában hal, téved. Lehet fogni busát, amúrt, pontyot, harcsát és gébet.
    A covid óta van rengeteg horgász, sátorozó, párzáshoz helyet kereső párocska. Még az egyedüllétnek is vége. Ez lett a híres keszeges-márnás Dunakanyarból. Amúr meg busa, meg kefélő párok. Ezért nem 32000 Ft, hanem 32 Ft is sok.
    Végezetül ne nekem kelljen már vizet, módszert váltanom 45 év után, mert én a felsorolt halakból az elmúlt 30 évben három sütésre valót vittem el. Szóval nem miattam cserélődött le a Dunakanyar halállománya. Mert ha valaki azt gondolná, nem azok közé tartozom, akik szeretik visszafogni az engedély árát.
    Na, ennyi lett volna.
    Üdv, Levente

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan erre a megállapításra jutok. Bár ennyire vészesnek nem érzem (biztos mivel sokat harcsázok és az kárpótol) de valóban átrendeződött a halfauna, kb ahogy írod. Ja és védjük az amurt. Pontosabban guggolva, nem a kamerába tartva, fotózás után szájfertőtlenítőzve, pontymatrac felett tartva védjük az amurt az új országos horgászrend szerint. Ha nővé operáltatom magam még mindig jár a kedvezményes jegy? Azt nem is néztem. Wobblermania voltam.

      Törlés
    2. Ezeket a dolgokat én is tapasztalom, bár szerintem ez már más kérdés. Te valójában nem az árra panaszkodsz, hanem arra, amit ezért "kapsz". Tök jogos.

      Törlés

Megjegyzés küldése