BBQ Expedíció

A következő szívet melengető komment várt egyik nap az egyik bejegyzés alatt:
Ez a harmadik könyv, amit a cikkeid alapján vettem meg. Megint nem kellett csalódnom. Írj még sok hasonlót nekünk... (Ferkó)
Mit lehet erre mondani? Köszönöm szépen! Természetesen egy ilyen szívhez szóló kérésnek nem lehet ellenállni - nem is akarok, - így most egy újabb kedvencemről fogok mesélni nektek. Kedves Ferkó, dobáld az aprót szorgalmasan a malacperselybe, mert a következő delikvens ismét egy kulináris alapmű, nevezetesen Kócsa László és Adorjányi Máriusz BBQ Expedíció című könyvéről van szó.
Szerte a világon ismerik és szeretik a magyar paprikát, viszont arról kevesebben tudnak, milyen értékes hagyományokkal rendelkezik Magyarország a hidegfüstölés terén. Ha ezekhez a tradíciókhoz még hozzávesszük a magyarok gazdag és tartalmas ételek iránti szenvedélyét, egyáltalán nem meglepő, hogy az igazi barbecue rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert hazájukban. Ráadásul a magyar paprika a BBQ fűszerkeverékek elengedhetetlen alapanyaga nálunk, az Államokban is. Nagy örömömre szolgál kézbe fogni ezt a könyvet, amely a barbecue fogalmát széles körben megismerteti majd a magyar emberekkel....


A fent olvasható idézet Ray Lampe-től származik (ha így jobban beugrik: Dr. BBQ, számos gasztronómiai tévéshow vezetője), nem véletlenül méltatta ezt a könyvet (és persze a magyar paprikát). A könyv két írója ismerős lehet a világhálóról, Kócsa László a Chefparade főzőiskola megteremtője, Adorjányi Máriusz pedig a Nyárspolgár BBQ szakblog szerzője; mindketten a magyar barbecue-jelenség nagy alakjai, többek között az ő nevükhöz fűződik az etyeki BBQ&BOR rendezvény is, amelyre egyszer mindenkinek érdemes lenne ellátogatni. 


Barbecue. Tudom, tudom, kicsit túl modern, túl "ámerikai", túl hangos, túl minden, amit mi, vízszerető emberek nem kedvelünk. Legalábbis biztosan ez ugrik be róla elsőre. Bevallom, én is így voltam vele. Egy darab sült szalonna és egy szelet frissen pirított kenyér a Dráva mellett, na az az igazi, de mivel általában minden érdekel, ami sült és amit az ember fia vagy lánya a szájába tömhet, nem kevés kíváncsisággal olvastam bele a jókora kemény fedeles kötetbe. Egy este alatt végeztem vele, majd kezdtem elölről (de csak miután bekebeleztem egy közepes méretű steak-et, mert a könyvben található képek láttán olyan éhes lettem, mint tíz farkas). 
De visszatérve arra, mi is valójában az igazi barbecue: szerintem legtöbben a rácsra kidobott, feketére égetett grillkolbászokra és gyorspácolt húsokra gondolnak itt, és nem kicsit tévednek. Ahogy Fábri Sándor mondta: ez a barbekó parti, a városi elit kedvenc szórakozása, kinn a gangon üvöltve, tűzgyújtó folyadékgőz-felhőbe burkolózva (az ilyen dzsemboriknál jobban csak a tárcsánsütést gyűlölöm jobban, ami után az ember hetekig napraforgóolajat és rozsdát böfög). A valódi barbecue sokkal jobban hasonlít teszem azt a hétvégi Vízvár-túrán megkóstolt, peká-ban készült, lassan párolt, majd lassan sütött ételekre.


A legfontosabb különbség: a BBQ pontos meghatározása, lassú tűzön-füstön sütés. Bizony, nem kokszot készítünk, nem kell a húsnak mindenáron kiszáradni és ropogni, és nem kell annyi hő az elkészítéséhez, amivel a poklot fel lehetne fűteni, bőven elég az a bizonyos 110-120 fokos hőmérséklet nekünk. Hogy így lassan sül meg a hús? Ez így van. Egy finom csirkecomb menü elkészítéséhez 3-3 és fél óra, egy marhaszegy készre sütéséhez 10-12 (!) órára lesz szükségünk. Hogy ez miért jó? Itt a nyár, utazz el Csopakra és keresd fel a Code Zero éttermet, ahol a világhírű Big Green Egg-ben készül az étel (csirke, marha, garnéla, stb), kóstold végig az étlapot és meglátod, mi a különbség a teszkós grillen égetett hús és a lassú tűzön füstölt ételek között. 


Visszatérve a könyvre: minden infot megkapunk ahhoz, hogy pitmaster váljon belőlünk és elkápráztassuk barátainkat, rokonainkat (már ha fogékonyak az igényes ételekre). Kezdve a húsoktól és a fafajtáktól a rub-okon (szárazpác) át egészen a receptekig, sőt, desszertekig mindent megtalálsz benne. Nem szakácskönyv ez, hanem inkább egy izgalmas utazás egy egészen különleges és (a nagy többség számára) ismeretlen világba. Természetesen (és ez így van jól) megfelelő mennyiségű reklám is helyet kapott a könyvben, de én ezt inkább segítségnek hívnám, hiszen a "mindent egy helyen" elv alapján megtalálod a megfelelő készülékeket és a hozzávalókat is a BBQ Expedition weboldalán. Tessék szemezgetni, nekem hamarosan egy töltényszmóker biztosan bejátszik (párszor volt alkalmam kipróbálni, KELL!), de ajánlom figyelmetekbe a vízpartra kivihető mobil Safire sütőt is; míg az etetés beérik és megérkeznek a márnák, éppen össze lehet hozni benne egy porhanyós sertésoldalast...


A könyv mindenesetre pont jó "beetetésnek", utána folyton ott motoszkál az ember fejében, hogy ezt ki kellene próbálni. Figyelmeztetlek, ha jól csinálod, pont olyan, mint a horgászat: nehéz, pepecselős, agyalós, furfangos, kísérletezős, élményszerzős.
De ahogy ismerlek, pont ez kell neked...

Megjegyzések