Könyvajánló: Bushcraft

Ötéves kisfiam megőrül a Természetért. Rosszul fogalmaztam: nem hagyományos módon szerelmes belé, hanem egy ötévestől meglepően szokatlan módon. Az óvodában a közös játék helyett bogyókat, terméseket gyűjt, a délutánok a játszóterezés helyett "kalandozással" telnek a közeli erdőkben, és odáig van a kempingezésért (ez az ő kis szótárában a vadonban való éjszakázást jelenti - lehetőleg a legmostohább körülmények között). Nem az a tipikus óvodás, a legtöbb műanyag játékot két perc alatt elfelejti; sokkal jobban örül mondjuk egy használható uszadékfa-darabnak, amiből később kanalat vagy egyéb hasznos eszközöket faraghatunk, a zseb pedig mindig tele van egy halom "haszontalan" dologgal (lásd. kavics, bicska, bogyók, magok és egyebek). 
Személy szerint én nagyon örülök ennek. Mindenesetre korán felszínre tört, de úgy érzem, ez az egészséges hozzáállás, tévét nézni este fogmosás és vacsora után is lehet...
Nemrég az ovi könyvespolcán egy új könyvre lettünk figyelmesek Micimackó és A kis herceg békés társaságában. Bushcraft - olvastam fennhangon, és tudtam, hogy ez kell nekünk. Természetesen, mint komoly polihisztor (hahaha!), azonnal tudtam, mit is fed ez a kifejezés; régebben sokat foglalkoztam - sajnos csak elméletben - a témával. 


A bushcraft jelentése (egyem a szívét annak, aki meghonosította a magyar nyelvben): túlélő ismeretek. Makrai Tibor és Gyuricza László könyve azonban számunkra is fontos lehet, s bár túlélnünk nagy valószínűséggel nem kell (még a zordabb vidékeken sem), egy-egy hosszabb horgásztúra alatt érdekes színfolttal gazdagíthatjuk emlékeink tárházát. Nem kell nagy dolgokra gondolni: faragjunk fakanalat magunknak, szűrjünk tiszta vizet, készítsünk taplóból élesztéket, süssünk agyagkéregben halat, esetleg rakjunk tüzet minden alkalommal más módon. Csak úgy, merő szórakozásból. 


Ajánlom ezt a hiánypótló könyvet, mert minden téren nagyot alkottak a szerzők. A szakmai része, a fotók, a szöveg mind-mind a bushcraft és a természet szeretetéről árulkodnak (igen, ez is lehet életstílus, nem csak a műlegyezés!), valóban használható információk vannak benne, melyek nagy részéhez még pénzre sem lesz szükségünk. Nyilván, a kockatavak adta összkomfortos kényelem mellett senkinek sem hiányolja majd ezt a tudást, és azt sem hiszem, hogy a bojlis társadalom ezt olvassa majd a 25 celziuszra temperált sátorban elhelyezett önfelfújós ergonómikus matracon; sokkal inkább ajánlható ez a könyv a hozzám hasonló sárban csúszkáló, szakadt bakancsot és mackót viselő, esetleg napokig kajakban hánykolódó vándorok részére. 


Lassan rongyosra lapozzuk a kölökkel a kötetet. Esténként a Bogyó és Babóca helyett a finn tűzről olvasunk, nappal pedig makkot gyűjtünk és elmeséli, mit készíthetünk belőle. 
Ha másra nem is lesz ez jó, azért jól szórakozunk. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése