A "szávai-módszer"

Leszögezhetjük, hogy semmilyen horgászmódszer nem egyszerű. El lehet bagatellizálni, egy tucat megfogott hal után vérprofinak képzelni magunkat, mindettől függetlenül tény, hogy nem lehet egy témát teljesen megismerni. Kedvenc balinjaimnál ez hatványozottan igaz, ráadásul ha fokozni szeretném, akkor a legkiismerhetetlenebb módszernek a popperezést tartanám. 

Pedig végtelenül egyszerűnek tűnik az egész: vásárolsz pár poppert (kisebbet-nagyobbat, olcsóbbat-drágábbat egyaránt), kimész a partra és megszórod velük a vizet, épp úgy, ahogy a kismillió netes videóban látod. A bökkenő ott kezdődik, mikor nem fogsz velük halat. Aztán ha fél év múlva sincs semmi eredmény, kételkedni kezdesz a módszer sikerességében, a popperek pedig a "tartalék" dobozba kerülnek.

Balatoni popperes

Popperezni nem egyszerű dolog. Csábító lehet a módszer logikája, miszerint a balinok a felszínen vergődő kishalat látják benne, ám pont emiatt ezerféleképpen lehet vezetni, s szintén ezerféle szituációban használni - csak éppen nem mindegyik jó. Több olyan pecással hozott össze a sors, akik - miután meglátták popperes dobozom gazdag kínálatát - fejcsóválva mesélték, hogy ők popperrel balint még soha...jó példa erre Ricsi barátom, aki szerintem életében nem tett fel fenekeszegre poppert, de végül egy jól sikerült murai peca után beindult neki a téma: mint fogásai is jelzik, újabban megőrül egy kiadós folyóvízi popperezésért. De említhetném Bazsit is aki csukára előszeretettel popperezett, de balinra nem jöttek be neki a felszíni csalik; aztán keze ügyébe került néhány Top Prey wobbler, és néhány kivételesen jó pecában volt része.

Nem mindegy, folyó vagy álló, csendes vagy tajtékos, hajnal vagy este - úgy általában minden apró tényező befolyásolhatja, sikeresek vagyunk-e. Ugyanúgy jó lehet tobzódó balinok között és szinte rezzenéstelen felszínnél is. Tuti recept nincs, tanulni és tapasztalni való annál több; éppen ezért szokott egy-egy új ismerősnél az első kérdéseim egyike lenni: te hogy vezeted a poppert? Elárulom, két egyforma választ még nem nagyon kaptam. Belehúznak, belerángatnak, van, aki folyamatosan lassan tekeri, néha belepöccintve, és akkor a szünetekről, rángatásról, sebességről még nem is beszéltem. Valószínűleg a legideálisabb esetekben ezeknek semmi jelentősége...vagy mégis?

De vonatkoztassunk el kicsit a pergetéstől: junior legyes korom óta nagy kedvencem a Gurgler nevű, végtelenül egyszerű légy. Nagyrészt mindenki ismeri, foam hát, alul mondjuk kristály zsenília, flash farok. Végtelen variációban köthető, ennek jelentősége szinte semmi. Állóvízen mindig aratott, de érdekes módon folyóvízen nem igazán fogtam vele, s ahogy a szakirodalmat/fórumokat olvastam, más is panaszkodott erre. A gyorsabb vizekben a partra merőlegesen húzva nem lehetett rendesen utánozni a jól ismert popper-szerű cuppogást, a Dunán pedig - olyan helyeken, ahol más streamerekre jött hal - a balinok inkább megijedtek a felszínt szelő habszivacs darabtól. Dobáltam fel-le, keresztbe, kasul, de csak nem adott épkézláb halat. Végül feladtam.

Archív állóvízi-gurgleres

Tavaly nyáron azonban az egyik általam is követett Youtube csatornára felkerült egy videó, Fly fishing for Aspius, Croatia címmel. Akkor már őrült mód bújtam a kétkezes botokról szóló videókat és cikkeket, ez különösképp felcsigázott, balinozás a Száva folyón, méghozzá a jól bevált gurgival. Keresgéltem tovább, és - szintén a Száva folyón készült - hasonló videókba botlottam. 


Egy héttel később a Dunán meg is próbáltam a dolgot - ezúttal persze kajakból, nem a vízben állva. Én is alaposan meglepődtem, mert működött. Akkor még úgy gondoltam (és nagyrészt igazam is lehetett), hogy a körülmények szerencsés együttállása miatt fogtam olyan szépen. Aztán követte egy újabb peca, ami ismét jól sikerült, majd a többi. Annyira elbíztam magam, hogy sötétedéskor, hajnalban még saját kreálmányom, a Glowgler is zsinórvégre került, és szép halakat adott.

Dunai glowgleres

Az igazi próba azonban még váratott magára: a Száva - ahogy a videón is látható - kifejezetten gyors folyású folyó, akárcsak kedvenc vizem, így idén nem kevés izgalommal vágtam neki az első gurgis horgászatoknak. Nem fokoznám tovább: gyakorlatban is bejött, a hagyományos behúzkodós módszerrel talán egy-két kisebbet akasztottam, míg a szávai-módszer (ha minden adott volt) elképesztően sikeres tudott lenni. Május elejétől kezdve egész nyáron szerették a balinok, és hol van még kedvenc balinos évszakom, az ősz...?

 Gyorsvizes-benyelős

Itt is működött a Glowgler, azonban a mai napig nem tudom, hogy a halak rajongása a világító csalinak szól-e, vagy egyszerűen a felszíni csalinak? Őszinte leszek: valójában mindegy is. Éjjel tíz órakor néhány erőszakos rávágás után ez érdekli legkevésbé az embert.


Éjszakai cibálósok

A másik murai rém, Simi barátunk velem egy időben kezdte a "duplakezes" balinlegyezést, újabban ő is gurglerekkel aprítja az őnöket.

Murai cuppantós


Hogy a gurgler milyen legyen? Teljesen mindegy. Ennél a módszernél ugyanis - főképp a sodrósabb vizeken - a légy inkább a felszín alatt, a felszínt túrva közeledik majd felénk, a belazításoknál a vízből kiemelkedve. Ez különben alátámasztja azt a felvetésem is, ami teljesen megcáfolja a szakirodalomban leírtak nagy részét: a szakik szerint pl a popper a balin rablásához hasonló hangot ad ki, ez ingerli őket támadásra. Szerintem egészen egyszerűen a balin által "megcsapott" kishal vergődését imitálja, és a támadás helyére visszaforduló őn reflexszerűen őt fogja leszedni a víz tetejéről. Az igazi, tomboló-fröcskölő rablássorozatok közepébe beledobva például az első pluttyra kapás szokott lenni, persze az ellenkezője is működik: valóban erős sodrásban a gurgler akár egy helyben is tartható a videóban látott emelem-süllyesztem módszerrel. Ez is bejött, volt, hogy 4-5 perc után rabolta le egy pákosztosabb szépség. 





A nyakam teszem rá, hogy sok magyar legyes próbálta már az általam szávai-módszernek titulált módon vezetni a gurglereket (vagy más felszíni műlegyeket). Nagyon örülnék neki, ha ők sem lennének restek és megosztanák velünk tapasztalataikat, akár itt, a bejegyzés alatt a hozzászólásoknál (de akár más műcsalis, felszíni balinozásról is). Hiszen így tanulunk, fejlődünk mindannyian...

Megjegyzések

  1. De jó, hogy vannak ilyen írások is! Bár csak nem rég kezdtem legyezni, ráadásul rögtön Kajakból, de az őnökről már le is tettem, pedig pár napot próbálkoztam már partról a kedvenc helyemen, ahol pergetve aprítottam őket korábban. Köszönöm, hogy vissza adtad a reményt és végre értelmes legyes "cikket" olvashattam :) maradok olvasó továbbra is! ;)

    VálaszTörlés
  2. Nem hiszem. Előny a hosszú bot, meg azzal jó nagyokat lehet egy lendítéssel dobni, plusz - és ez a lényeg! - én nagyon szeretek vele horgászni. :) De biztosan használható egykezessel is így a gurgler. A lényeg a dobás irányán és a prezentáción van (már megint).

    VálaszTörlés
  3. Remélem napokon belül tudok rá választ adni ;)

    VálaszTörlés
  4. Minden tapasztalatra és észrevételre kíváncsiak vagyunk. A fogásokra meg főleg! :)

    VálaszTörlés
  5. Hiába meresztgetem a szemem, nem látom, hol jön a légy. Biztosan lemegy a víz alá? Mert itt, ha csak egy kis csíkot is húz a tetején, megette a fene. Tízenévvel ezelőtt sok időt fordítottam a felszíni legyes balinozásnak, nagyjából 0 sikerrel. Hal csak a vízalatti legyekre jött. Ahogyan azóta is...

    VálaszTörlés
  6. Itt a sodrósabb Dráván lemegy. Logikus is, ahogy a sodrással szemben tempósan meghúzod, a zsinór súlya (is) alapból lehúzza. Ezzel a vezetési stílussal szerintem felszín alatt jön, esetleg túrja a vizet. Megálláskor pedig a felszínre tör.
    Folyóvízen nekem sem jött be soha a felszínt karcolgató légy.

    VálaszTörlés
  7. Akkor talán legjobb egy intermediate zsinór.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínű... Azért wfel megpróbálom, nincs még más zsinórom.

      Törlés
  8. Te másról beszélsz, Levi egy közepesen süllyedő zsinórra gondolt. :) A te WF-ed (ami a hosszkeresztmetszetére utal) valószínű úszó. Nekem is úszó van, de balinra orbitális, közel 5 méteres előkét használok, azon szépen le tud menni. Mondom, próbálni kell, itt a sodrás lehúzza. Hétvégén teszek fel róla egy videót, talán halakról is...

    VálaszTörlés
  9. Igen, nem írtam ki végig, WF F van, de veszek majd intert mert amúgy is szükségem lesz rá.

    VálaszTörlés
  10. Aliexpressen van 3000 Ft alatt zsinór, nekem tökéletesen megfelel.

    VálaszTörlés
  11. Vettem most, de csak #4-es, a cuccom meg 6-ős még.

    VálaszTörlés
  12. Ezt lehet gurglernek csúfolni? Ezt sikerült össze hozni.
    http://kepfeltoltes.hu/view/150820/IMG_20150820_154349_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés
  13. Nem kell csúfolni, akkor is rá lehet fogni, hogy gurgler. :) Jó lesz ez.

    VálaszTörlés
  14. Hú, Köszi, kicsit tartottam tőle :D

    VálaszTörlés
  15. Sajnos WF 6F-el nem sikerül víz alá juttatnom, bár elég nagy a szél így dobni sem tudtam rendesen. Este jönnek majd a Bálintok akkor még rápróbálok.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése