A füredi Bodorka

Balatonfüreden idén egy új "turistalátványosságot" (de szép szó!) adtak át, mely a Tagore sétányon terpeszkedik el, s kifejezetten modern külsővel riogatja az arra sétáló gyanútlan nyaraló közönséget. Ez a Bodorka - Balatoni Vízivilág Látogatóközpont. 


Idei nyaralásunk alkalmával mi is betértünk körülnézni - leginkább Kisbalu ismereteit szerettem volna gyarapítani a magyar halfaunát illetően. Sajnos (vagy dehogy sajnos!) kiderült, hogy a kölök a halak nagy részét öt évesen nemhogy ismeri, de nagy részüket meg is fogta már, mindenesetre érdeklődve hallgatta lelkes meséimet a halacskákról.


Különben a Bodorka nem más, mint aszongyahogy:


Az egész évben látogatható épületben 17 akváriumban mutatják be a Balaton halait illetve a befolyó patakok élővilágát. 36 halfaj látható, a kettő tengervizes akváriumban pedig Füred testvérvárosából, Opatijából érkező 15 fajta tengeri hal kapott helyet. 
A balatoni halról, a Bodorkáról elnevezett látogatóközpontban minden akvárium mellett érintőképernyős információs táblákat helyeztek el, így minden bemutatott halról bőséges ismeretanyagot találnak az érdeklődők. A 460 négyzetméter alapterületű épületben a beltéri akváriumok mellett egy kültéri medencét is kialakítottak, a gyerekeket kisebb játszótér is várja. 
Kialakítottak egy extra méretű, tizennégyezer literes akváriumot is, amely igazi látványosságnak ígérkezik. A térségben egyedülállónak számító látogatóközpont, a szezonon kívül is tartalmas programokat nyújt majd a turisták számára. A minden nap 9-19 óra között nyitva tartó Bodorkába ezer forint a felnőtt belépő, a gyerekek ötszáz forinttért látogathatják, míg a fürediek, a diákok és nyugdíjasok 750 forintos áron. Csoportoknak, családoknak további kedvezményt adnak.

(Forrás: balatonfured.hu)




Ha errefelé nyaralsz, érdemes egyszer bekukkantani ide is, annak ellenére, hogy nagyon intenzív nézelődéssel együtt is szűk 15 perc alatt végignézheted a tizenpár akváriumot. Vártam a nagy csukát, nagy harcsát, de ez utóbbiból például egy darab kitömött példányt láttam csak, viszont szép pontyok vannak, és nagy örömömre még egy jobb sorsra érdemes balin is grasszált köztük. Kicsit vérszegény élmény volt, de a gyerkőcnek tetszett, így nem tartottam kidobott pénznek az ezerötszáz forintot. 


Ja, a tizennégyezer literes akváriumot hiába kerestem, nem találtam. Úgy látszik, elveszett a nagy tervezgetésben...

Megjegyzések