Olympus TG-2: a "kalandálló"

Extrém, kaland, akció: ezek azok a fogalmak, melyek szerény véleményem szerint a lehető legmesszebb állnak a horgászattól - vagy legalábbis messze kellene, hogy álljanak tőle. Miért kell a pecában bárminek eksztrémnek lenni? És egyébként is, mi az a kaland? És az akció? Ha mindenképp szükség van rá, legyen inkább reakció... 
Mindenesetre az Olympus cég magyar reklámfelelősei simán ráaggatták legújabb üdvöskéjükre a kalandálló nevet. Könnyebben fogy, hamarabb jöhet az új széria. A TG-2-t  - többek között - horgászoknak is ajánlják, így a kicsike egyszerre fagy-, víz- és ütésálló, hogy Józsi a maconkai pergető kupa közben is teljes biztonsággal exponálhasson. Egyszóval állja a kalandot. No comment. 


Hosszas töprengés után döntöttem emellett a típus mellett (hazudok: egy nálam sokkal okosabb ember, az öcsém javasolta az elnyűhetetlen TG-2-t, ismerve mindenben beleszarós temperamentumom), mivel a kajakban ülve egyre kevésbé tűnt praktikusnak a tükörreflexes gép háromszázas objektívvel. Kellett valami egyszerű, valami kompakt...na meg persze valami kalandálló. A felhasználók által lőtt képek meggyőzőnek tűntek, pénz kicsenget, doboz felkarol, indulás próbálgatni. Elárulom, egészen pontosan kettő horgászkiránduláson már részt is vett, s bár a táj még nem pompázik ezer színben, mégis élmény volt vele a fotózás. 


Prémium kompaktról van szó egyébként, aminek oka a nagy fényerejű obi, a speciális OLED kijelző, a teljesen felesleges GPS és a még feleslegesebb ütésérzékelő vezérlő, amit minden jóérzésű felhasználó az első próba után kikapcsol majd. 12 megapixeles CMOS szenzort kapott, s a kézikönyv szerint "25-100 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, 4×-es zoomátfogású, f/2,0-4,9 fényerővel rendelkező" objektívet. Mivel ez nekem is kínai, térjünk át arra, ami az átlag ostoba embert érdekli. 


Az első pozitívum, amire kitérnék: a Makró! Igen, így nagybetűvel. Aki nem tudja, mi az a mikroszkóp mód, annak javaslom megtekintésre az alant látható két képet. Az alap makró is kivételesen szép képeket készít, közelebb kerülve azonban minden pici részlet is látható lesz majd az alanyon. Ha ez sem elég, még közelebb bújhatunk hozzá, a fent említett mikroszkóp módban a papucsállatkából is kifotózhatjuk a sejtmagot. Persze a pici távolság és a remegő kéz miatt a torzítás és az elmosódás jelentős, de ezen könnyen javíthatunk egy állvány segítségével (ráadásul a portrét álló pók sem akart nyugton maradni, hiába próbáltam maradásra bírni). Mindenesetre a képeken látható a makrókban rejlő összes lehetőség, és ha ez nem lenne elég: ezekről akár videót is készíthetünk! 



A kijelző is pazar, 3"-os, és a szakik szerint 614.000 képpontos (elhiszem, nem számoltam meg), van a gépen USB/AV/micro HDMI kimenet, meg hely az SD kártyának. 
Az opciók között alap a HDR, manuál, panoráma mód, nagyon nagy segítség pl. halak fotózásánál az iAuto mód (ami igazán meggyőzően állítja be az adott körülményekhez illő beállításokat, s teszi ezt villámgyorsan); ezen kívül tárolhatóak egyéni beállítások és nem maradhatnak el a különféle effektek sem, melyekkel kreatívkodhatunk is, ráadásul néha egészen pofásra sikerednek az így lőtt képek (lent: Dramatic mode). 


Bár videófelvétel közben igen szép framerate-el dolgozik a kütyü (pl. 320x240 px felbontásban 240 kép/mp sebességgel hasít) nem vagyok hasra esve az általa készített videóktól. Szóval nem egy GoPro, de ne is várjunk tőle ilyet, ez egy kompakt fényképező, méghozzá egy igen jó fényképező! Ha szükséged lenne egy új gépre, ami vízálló, 3 méter magasról földhöz vágható, s akkor is működőképes marad, ha véletlenül a Tisza tó partján gleccserbe fagysz, végül - de nem utolsósorban - igazán szép képeket készíthetsz vele, ideális választás a TG-2. A szezonban egyébként lesz még egy bejegyzés a gépről, szép színes és meleg nyári képekkel és (remélem) halakkal. 




UPDATE: A vásárlás óta eltelt egy év, íme néhány "étvágygerjesztő" kép 2014-ből. 























Végül ráadásképp a masinával egy általam lőtt próba videócska (720p/60 fps).


Megjegyzések

  1. No, és azt a kockás csiklót, izé siklót ebben a kellemes téli időszakban lőtted? Mert nagyon nem szereti a telet.
    Ameg tán vmi farkaspók? Nincs kép a selyemszövő seggmirigyeiről? :)
    Jó kis kamera lehet. Sok boldogságot hozzá! És persze sok szép képet ide blogra.

    VálaszTörlés
  2. Köszi!
    Ja, szegény meg volt kicsit dermedve, de lassan csak bemászott a bokrok közé.

    VálaszTörlés
  3. Nekem volt egy Canon D10, amivel nem voltam elégedett. Azóta ez volt az eső, ami ebben a kategóriában felkeltette az érdeklődésemet, különösen a jó fényerejű objektív miatt. Ami általában hiányzik, a jó zoom átfogás, itt sem erős, de vásárolhatók hozzá előtét lencsék javítva ezen is. Persze a végére borsos lesz. Azt viszont a kategória mellett szól, hogy bármilyen helyzetben elő mered rántani, sőt a kezed ügyében tartod,az fantasztikus.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése