Legény a Gátin

Ha ne adj' Isten a Dráva felé jársz a nyári szünetben, s útba esik Drávaszabolcs (vagy a szabolcsi határátkelő), ajánlok számodra egy helyet, ahol elérhető áron felejthetetlen hétvégében lehet részed. A fent említett község központjában elfordulsz Gordisa felé, és már jó úton is jársz: néhány kilométer múlva megérkezel a Gáti tanyára. A hétvégét mi is itt töltöttük, és felettébb jól éreztük magunkat. 




Szerencsére az utóbbi időben egyre nagyobb lett a kereslet a tanya-jellegű vendéglátóhelyek iránt, ahol a hozzám hasonló városbéli nyavalyásoknak olyan illúziójuk lehet, mintha falusi életet élnének. Persze nem véletlenül került be a mondatba az illúzió szó: vidéken, háziállatok mellett ritkán alszik az ember kilencig, nem eszik minden nap különféle paraszt tálakat, vagyis nem tolnak a segge alá mindent, ahogy a mi teszkón és gyorskajákon nevelkedett nemzedékünk ezt megszokhatta már. Mindenesetre a friss levegő, a kis gazdaság látványa, és a programok sokszínűsége magáért beszél, s nem utolsósorban: faképnél hagyjuk néhány napra a panelben ragadt félkegyelmű szomszédságot, s lecseréljük őket az igazán vendégszerető falusi emberekre. 




A Gáti tanyán töltött két nap alatt unatkozni nem volt időnk: ha nem a Mattyi tó mellé kirándultunk, akkor lovagoltunk, a gyerkőc után rohangáltunk a parkban vagy éppen Dráva-hajózáson vettünk részt a szabolcsi kikötőből induló Szirén fedélzetén. Megjegyzem, a drávai pecások posztjain irigykedő olvasók számára már emiatt is érdemes leruccanni az alvégre, mert jelen helyzetben (szerencsére!) nem egyszerű dolog itt vízre szállni. Persze egy horgásznak ez a túra olyan, mint szexmániásnak a guminő, de a látvány felejthetetlen. 




Harkány, Villány és Siklós néhány kilométer csupán (a siklósi várat ne hagyd ki!), ezen kívül ajánlom figyelmedbe a Tenkes csárdát is, ahol megtudhatod, milyen ízű Dudva úr kedvence, valamint megízlelheted, hol is kezdődik a magyar konyha. 




Megjegyzések