Ötletkupac

Az utóbbi hónapok alatt a légykötő asztal mellett töltött órák számtalan - jobbára használhatatlan - ötlettel gazdagították légykötészeti tárházam. Néhány apróság azonban kifejezetten hasznosnak bizonyult, ezek közül szemezgetek most néhányat. Sajnos - mások számára szerencsére - mind az átkos polifoam szülöttei, bár modern, szinte rideg eredete ellenére egyre jobban megkedvelem ezt az anyagot. Könnyű használni, s nem mellékesen az egyik legjobb úszó tulajdonsággal rendelkező matéria, ami fél siker a felszíni streamerek és szárazlegyek esetében. Persze bemutatnom nem kell senkinek, mégis, az alant olvasható ötletkupac talán mások számára is ad némi inspirációt, hogy mindenki megtölthesse legyes dobozát műanyaggal. 

Furry foam házilag


Igen sokoldalúan használható anyag a külföldi webshopokban kapható "szőrös foam", melyet leggyakrabban rákok, ízeltlábúak, pókfélék kötéséhez használnak az elvetemültebbek. Persze az ára - ahhoz képest, hogy egy végtelenül egyszerű anyagról van szó - igen borsos, pedig otthon is egyszerűen előállítható. Színes dekorgumi lapokra lesz szükségünk, Pattex erősragasztóra, és egy bolyos felületre - ajánlom a kreatív boltokban kapható dekorfilcet. A filcet és a foamot bekenjük Pattexel, összenyomjuk, majd egy súlyos tárggyal fél órát préseljük. Az így kapott dupla rétegű anyagból már csak a megfelelő formát kell kivágni. Filc helyett használhatjuk a Traun cég Bodygills nevezetű anyagát, rákpotrohok kötéséhez ideális anyag, ám a filc nagy előnye (ára mellett), hogy egy tépőzárral a megszokott módon gyönyörűen borzolható a felszíne. Ezután már csak szemezgetni kell a gugli "furry foam fly tying" találatai között...



Őzszőr popper - másképp


Biztosan kötöttetek már őzszőr poppereket. Sosem szerettem őket, lényegében nem popperként működik, szinte semmiben nem különbözik a hagyományos diverektől, sokkal nagyobb nyomot sem hagy a vízben, "plug"-nak pedig végképp nem nevezhetőek, mivel a jellegzetes "buggyanós" hangot teljes mértékben nélkülözik (érhető, hiszen a legtömörebbre kötött őzszőr sem lesz soha eléggé merev). Ám egy valódi poppert kapunk akkor, ha a megnyírt fej elé beragasztunk egy foam darabot (szintén Pattexel kenjük be, majd jó darabig erőteljesen rányomjuk a fej lapos elejére, majd száradás után kör alakúra vágjuk. Lehet variálni az elhelyezéssel, dőlésszöggel, színekkel, s egyebekkel; mindenesetre egy kerti tóban tesztelgettem és kitűnőre vizsgázott az elméleti próbán. 


Saltwater popper fly

Végezetül: ez a légy nem saját kútfőből született, de szintén elképesztően jól működik, talán a legegyszerűbben elkészíthető, mégis legattraktívabb popper légyről van szó. A videó egyértelmű, tessék megkötni és kipróbálni!

Megjegyzések