Videóeffektek a Youtube-on

A műlegyes élményeket szereti mindenki megörökíteni. Egyesek fényképeken, mások a videóra esküsznek, mégis, sokan fáznak attól, hogy ebből az anyagból hangulatos kisfilmet varázsoljanak. Érthető, hiszen a videó szerkesztő programok nem egyszerűek, a komolyabbak ráadásul nem futnak gyengébb gépeken, sőt, egy közepes kategórián is hamar kínlódássá válhat az effektezés. Szerencsére a Youtube programozói gondoltak ezekre a legyesekre is, új bővítésként megtalálható a videómegosztó oldalon a Videószerkesztés fül, melyre kattintva pofás rövidfilmet készíthetünk percek alatt. 


Előre bocsátanám, hogy a nyersanyagot megvágni mindenképpen egyszerűbb a számítógépen, a legegyszerűbb programokban is több lehetőség van pl. áttűnési effektre, mint itt. Akár a Windows Movie Maker-e is megteszi, lehet próbálkozni vele, gyengébb gépeken is fut, igazán az effektezés teszi próbára a videokártyát, de azt ugye kedvenc videomegosztónkon tesszük majd rá a megvágott remekműre.
Első lépés a kiszemelt nyersanyag feltöltése, akár privát videóként, így senki nem nézheti meg addig, amíg nyilvánossá nem tettük. Ha felkerült az anyag, játsszuk le (az ellenőrzés nem árt), majd kattintsunk a videoablak felett található Videó szerkesztése fülre. Három lehetőségre bukkanunk: gyorsjavítás, effektek, hang. Mi az első kettővel foglalkozunk, jobb esetben ilyenkor már rajta van a filmen a zene és a hang. 
A gyorsjavítás menüben az általánosságban használt opciókat találjuk: lehet még vagdosni rajta, a képet forgatni, stabilizálni (halottnak a csók, ha a kamera úgy remeg a kezünkben, mintha idült alkoholisták lennénk, semmit nem old meg, egyébként meg minek), valamint a szín- és fénybeállítások csúszkái. Találunk itt egy Jó napom van feliratú gombot is, ezzel egy gyors színjavítást eszközölhetünk ki, ha nem akarunk variálni a csúszkákkal. A kontraszt, a telítettség és a színhőmérséklet állításával valóban szebbé, "filmesebbé" tehetjük a legegyszerűbb kamerával készült anyagot is, de könnyű átesni a ló másik oldalára: maradjon inkább minden természetes.


Ha nincs kedvünk ezzel bíbelődni, irány az Effektek opció, lustábbak itt egyetlen kattintással megváltoztathatják a kisfilm hangulatát. Érdemes variálni, szerencsére az osztott ablakban alul végig figyelemmel kísérhetjük, mit változtattunk az eredetin, gyönyörűen élénk színeket, vagy akár retro hangulatot is varázsolhatunk rájuk. 


Érdemes a következő effektekkel megpróbálkozni: keresztbehívás, lomo-szerű (teltebb színek), régi típusú (retro hangulat, mégsem fekete-fehér), cinemascope (mozis), orton-ish, 1960-as évek. Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, mentsük el a videót (érdemes a Mentés másként opciót használni, ne mentsünk az eredeti videóra), s egy rövid idő után gyönyörködhetünk is legújabb mozinkban. 

Persze az igazán jó filmhez komoly kamera és komoly videószerkesztő kell (Final Cut, After Effects, stb), de találunk a boltokban és a neten ezeknél egyszerűbb, hobbi célokra mégis kitűnően használható, komplett szerkesztőket (például régi kedvencem a MAGIX Video deLuxe, talán a legbarátságosabb kezelőfelülettel rendelkező progi, sok ezer effektel és beállítási lehetőséggel). Határ a csillagos ég, de utolsó mentsvárként még mindig ott van a fent részletezett online lehetőség.
Végezetül belinkeltem ide egy kis kézikamerával készített bosnyák rövidfilmünk néhány YT effekttel ellátott verzióját, jól látható a különbség köztük. 

Az alap videó

"Cinemascope" effekt

"Lomo-szerű" effekt


"Régi típusú" effekt

Megjegyzések

  1. Szeva Koma!
    Segítség kéne blogszerkesztéssel kapcsolatban.
    A blogom képeit egy hülye léptetős programban nyitja meg, így nem jó mert kicsinyíti és torzítja képet. Csak akkor korrekt ha jobb klikkes külön lapon opcióval mész rá a képre.
    Mit lehetne tenni?

    a másik.a fülön a címben , hogy lehet logot elhelyezni?

    VálaszTörlés
  2. Kösz a válaszmailt.
    A FAVikont feltöltöttem, de mégse műxik....

    VálaszTörlés
  3. Ha belépsz ugyanoda a tervezésbe, már az új favicon van a régi helyén? Ha igen, fogalmam sincs, mi lehet a gond, de utánanézek. Ha nem, akkor akkor valami hiba csúszott a feltöltésbe, próbáld meg még egyszer (figyelj a méretre).

    VálaszTörlés
  4. Csak rá kellett nézned. Már jó! :-)
    Amúgy hogy teccccik?

    VálaszTörlés
  5. Naggyon király! :D
    Totál hasonlót képzeltem el én is. :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Mc!

    Te nagyon értesz az rrs meg ienekhez...
    Szeretnék egy olyan oldalt (a blogomban) mint ennek http://gasztro.blog.hu/ a blognak a középső sávja.
    Más blogokon, oldalakon megjelenő bejegyzéseket feltenni átvenni, megjeleníteni.
    Tudsz segíteni?

    VálaszTörlés
  7. még 1 kérdés.

    hogyan lehet úgy megjeleníteni a bejegyzéseket, hogy a főoldalon csak egy része jelenjem meg, ne az egész cikk (mint nálad) és csak rákattintva legyen olvasható a teljes bejegyzés?

    VálaszTörlés
  8. A második kérdésre egyszerűbb a válasz: amikor a bejegyzést szerkeszted, az ikonok közt van egy olyan lehetőség, ami úgy néz ki,mint egy szakadt papír, Ugrás beszúrása a neve. Ezt kell megnyomni a megfelelő helyen, betesz egy vízszintes elválasztót, eddig jelenik meg a főoldalon. Ennyi a dolgod, a tovább feliratot automatikusan beilleszti. Több okból érdemes használni: könnyebben követhető a statisztika, és olvasóbarát.

    Az első kérdésedre nehezebb a válasz, de rajta vagyok a témán.
    Jó, ha ide írok, vagy mailben menjen?

    VálaszTörlés
  9. Köszi, ha megnézed kezd alakulni :-)
    jöhet mailben is , mindegy ...
    közben elolvastam még vagy kétszer az újévi fogadást...nagyon jó, gondolkodtat.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése