Testanyagok

Ebben a bejegyzésben azokról a testanyagokról írnék, melyeket az utóbbi időben szereztem be, s kifejezetten elégedett voltam velük. Leginkább nimfa anyagokról van szó, személy szerint ilyen legyekkel horgászok a legtöbbet, s bizony fogyóeszköz a nimfa, folyamatosan lehet pótolni őket.
Természetesen az alant felsorolt cuccok töredékei a piacon futó anyagoknak, az internetet böngészgetve kisebb vagyonokat költhetünk el, s akkor sem lesz teljes a készletünk. Érdemes kompromisszumot kötni és a legszükségesebb holmikat bevásárolni, ám ekkor sincs könnyű dolgunk: millió színben találkozhatunk az egyes termékekkel. Szerencsére az áruk nem túl magas, de ugye sok kicsi sokra megy, éppen ezért szeretnék kicsit segíteni a választásban.


Vinyl Rib (Ár: 1.50$ körül)

Négyféle méretben kapható vinyl testanyag, nagyon szeretek vele legyet kötni, kezes jószág, könnyű használni. A legkisebb átmérő midge típusú legyekhez, szintén vékonyabb típus nimfákhoz, egy közepes és egy vastag inkább inkább tengeri legyekhez és kőlegyekhez használatos.

Uni French Oval Tinsel (Ár: 3.0$ körül)

Az egyik legjobb ovális tinselszál-készlet a piacon. Nagyon tartós, színét és fényét nem veszíti el, tökéletesen alkalmas szép bordázatok kialakításához.

Ultra Wire (Ár: 1.5$ körül)

Színezett vékony drótok, szintén négyféle méretben (brassie, extra small, medium, small). Az egyik leggyakrabban használt és legfontosabb nimfa és nedveslégy alkotóelem, általában bordázatot kötök belőle, a széles színskála, a tartós festés tökéletessé teszi erre a célra. Érdemes egy légyen kombinálni a színeket.

Danville's Wax Thread (Ár: 1.5$ körül)

Leginkább nagyobb méretű nimfa fejek kialakításához használom, de a legjobban közepes és nagyméretű pisztráng, feketesügér és csuka streamereknél alkalmazható, fényes felületű és jó színtartó alapanyag. Őzszőr legyekhez például mindenképpen szükség van egy hasonlóan erős, jól terülő cérnára.

Danville's Floss 4 strand Rayon (Ár: 1$ körül)

Négy szálas műselyem cérna a nagyobb legyekhez, szálakra bontva kisebb nimfákat, sőt, szárazlegyeket is köthetünk belőle. Kifejezetten erős, fényes beütéssel, igen szép testeket lehet kialakítani vele.

Beszerezhetőek: FLYFISHINGDISCOUNTER.COM

Megjegyzések

  1. Hi McFly!

    Publikus, hogy honnan szerzed be ezeket az anyagokat?

    Ammonite

    VálaszTörlés
  2. Szevasz! :)
    Mondjuk a bejegyzést Tenka barátom követte el, de gondolom, nem haragszik, ha válaszolok Neked (ráadásul én is szívesen használom ezeket az anyagokat). A fenti árakon a flyfishingdiscounter.com oldalon találod őket (a hivatkozás egyébként ott van a cikk végén is). Tényleg jó kis cuccok, jó kötögetést!

    VálaszTörlés
  3. Egyébként jó, hogy írtál,elfelejtettem kitenni a linkek közé az oldalad. Most pótoltam, sokat olvasgattam régebben.

    VálaszTörlés
  4. Hi,

    ezt próbáljátok ki!

    http://hareline.com/images/harelinejpegweb/LAG.jpg

    Én negyedik éve csak természetes selyemmel operálok. Rengeteg fehér legyet készítettem már, kb. 100-150 darabot, de még mindig az első spulni floss van megkezdve!
    A cérna is nagyon jó ( Pearsall's Gossamer )!

    http://klasszikusmulegyezes.blogspot.com/2010/03/selyemfiuk.html

    A Danville is ötös kis testanyag!!!

    Üdv,

    Levente

    VálaszTörlés
  5. Fonott testekhez milyen anyagot ajánlotok?
    Nekem még nem sikerült megtalálni a tutti jót.

    VálaszTörlés
  6. Brucis: sima kézimunka fonal. Ha megnézed, a legtöbb külföldi legyes oldal is az "embroidery floss"-okat javasolja. Nyilván nimfától és mérettől függ a vastagság és a szín, érdemes kísérletezgetni velük. Fonott testekhez felesleges drága legyes cérnákat venni.

    Levi: a Hareline cuccokról jók a tapasztalataim, nézegettem az Ebay-en a cérnát, amit linkeltél, 3-3 fontért van egy spulni. Ki fogom próbálni, most úgysincs normális fehér balinos cérnám, kösz a tippet!!

    VálaszTörlés
  7. 'estét McFly,

    a jelek szerint csőlátó vagyok. Mivel azok az infók más betűvel, kissé máshol álltak, számomra nem is léteztek. Sorry, és köszönöm a "türelmedet"!

    Ammonite

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése