Videóeffektek a Youtube-on

A műlegyes élményeket szereti mindenki megörökíteni. Egyesek fényképeken, mások a videóra esküsznek, mégis, sokan fáznak attól, hogy ebből az anyagból hangulatos kisfilmet varázsoljanak. Érthető, hiszen a videó szerkesztő programok nem egyszerűek, a komolyabbak ráadásul nem futnak gyengébb gépeken, sőt, egy közepes kategórián is hamar kínlódássá válhat az effektezés. Szerencsére a Youtube programozói gondoltak ezekre a legyesekre is, új bővítésként megtalálható a videómegosztó oldalon a Videószerkesztés fül, melyre kattintva pofás rövidfilmet készíthetünk percek alatt. 

Előre bocsátanám, hogy a nyersanyagot megvágni mindenképpen egyszerűbb a számítógépen, a legegyszerűbb programokban is több lehetőség van pl. áttűnési effektre, mint itt. Akár a Windows Movie Maker-e is megteszi, lehet próbálkozni vele, gyengébb gépeken is fut, igazán az effektezés teszi próbára a videokártyát, de azt ugye kedvenc videomegosztónkon tesszük majd rá a megvágott remekműre.
Első lépés a kiszemelt nyersanyag feltöltése, akár privát videóként, így senki nem nézheti meg addig, amíg nyilvánossá nem tettük. Ha felkerült az anyag, játsszuk le (az ellenőrzés nem árt), majd kattintsunk a videoablak felett található Videó szerkesztése fülre. Három lehetőségre bukkanunk: gyorsjavítás, effektek, hang. Mi az első kettővel foglalkozunk, jobb esetben ilyenkor már rajta van a filmen a zene és a hang. 

A gyorsjavítás menüben az általánosságban használt opciókat találjuk: lehet még vagdosni rajta, a képet forgatni, stabilizálni (halottnak a csók, ha a kamera úgy remeg a kezünkben, mintha idült alkoholisták lennénk, semmit nem old meg, egyébként meg minek), valamint a szín- és fénybeállítások csúszkái. Találunk itt egy Jó napom van feliratú gombot is, ezzel egy gyors színjavítást eszközölhetünk ki, ha nem akarunk variálni a csúszkákkal. A kontraszt, a telítettség és a színhőmérséklet állításával valóban szebbé, "filmesebbé" tehetjük a legegyszerűbb kamerával készült anyagot is, de könnyű átesni a ló másik oldalára: maradjon inkább minden természetes.


Ha nincs kedvünk ezzel bíbelődni, irány az Effektek opció, lustábbak itt egyetlen kattintással megváltoztathatják a kisfilm hangulatát. Érdemes variálni, szerencsére az osztott ablakban alul végig figyelemmel kísérhetjük, mit változtattunk az eredetin, gyönyörűen élénk színeket, vagy akár retro hangulatot is varázsolhatunk rájuk. 


Érdemes a következő effektekkel megpróbálkozni: keresztbehívás, lomo-szerű (teltebb színek), régi típusú (retro hangulat, mégsem teljesen fekete-fehér), cinemascope (mozis), orton-ish, 1960-as évek. Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, mentsük el a videót (érdemes a Mentés másként opciót használni, ne mentsünk az eredeti videóra), s egy rövid idő után gyönyörködhetünk is legújabb mozinkban. 

Persze az igazán jó filmhez komoly kamera és komoly videószerkesztő kell (Final Cut, Adobe Premiere és After Effects, stb), de találunk a boltokban és a neten ezeknél egyszerűbb, hobbi célokra mégis kitűnően használható, komplett szerkesztőket (például régi kedvencem a MAGIX Video deLuxe, talán a legbarátságosabb kezelőfelülettel rendelkező progi, sok ezer effektel és beállítási lehetőséggel). Határ a csillagos ég, de utolsó mentsvárként még mindig ott van a fent részletezett online lehetőség.

Megjegyzések