Utánunk a vízözön

McFly barátommal ma délután jól elbeszélgettük az időt, természetesen a téma a legyezés volt, és szóba került a magyar árvíz helyzet is. Távol álljon tőlem az árvízvédelem kritizálása, a felelős egyének pellengérre tűzése, nem szeretnék beszélni szakmai dolgokról, mert nem értek ezekhez és csak a szokásos okoskodás lenne belőle, ami kis hazánkban egyébként nagy divat: mindenki ért mindenhez, egészen addig, amíg tettekre nem kerül a sor.
McFly-al nem egyformán látjuk a dolgokat. Ő a pesszimista. Szerinte az idei esős, áradásokkal, elmosott házakkal és tájakkal teli év szomorú tendencia lesz a jövőben. A klímaváltozás számlájára írja az egészet, több csapadék, esős évek, egyre magasabb vízszintek; azaz szörnyű prevízió, ami bizony igaz is lehet, ráadásul teljes mértékben az emberi faj az oka.


Én vagyok az optimista, aki nem látja ilyen sötéten a jövőt. Mindig voltak "nedvesebb" évek, ahogy mindig voltak alacsony és magas hőmérsékleti csúcsok is, mégsem jelentettek semmit, csak szimplán hideget és meleget. A lényeg végeredményben lényeg marad: a térdig érő vízben karácsonyozóknak idén teljesen mindegy lesz, az optimistának vagy a pesszimistának van igaza. Legyezésre mostanában meg főleg nem kell gondolni, hiszen a tavak befagyva, a folyóvizek az égig érnek. Egy dologban azonban egyetértünk: az idei év a vízügyi helyzetet tekintve igazi katasztrófa volt. Reméljük a legjobbakat...

Megjegyzések